10 σημάδια ότι πρέπει να πάτε επειγόντως στον οδοντίατρο

σημάδια για να πάτε επειγόντως στον οδοντίατρο

10 σημάδια ότι πρέπει να πάτε επειγόντως στον οδοντίατρο

Τα επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Δεδομένου ότι οι αιτίες και τα συμπτώματα ποικίλουν ανα περίπτωση, παρακάτω αναλύονται τα 10 πιο συχνά σημάδια που δείχνουν το δρόμο για τον οδοντίατρο χωρίς δεύτερη σκέψη! Όταν μάλιστα εμφανιστούν για πρώτη φορά, καλό είναι να μην υπάρχει περαιτέρω αναβολή της οδοντιατρικής επίσκεψης, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει!

Πόνος
Ο οδοντικός πόνος προκαλείται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και αποτελεί το βασικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τα δόντια μας. Γενικά, κάθε είδους πόνος χρήζει αντιμετώπισης, ωστόσο ο έντονος πόνος που ξεκινάει αυτόματα χωρίς ιδιαίτερο ερέθισμα (πχ κρύο, ζεστό, μάσηση κλπ), αποτελεί ένδειξη ότι έχει εγκατασταθεί φλεγμονή που μόνο με οδοντιατρική παρέμβαση μπορεί να εξαλειφθεί. Συνήθως οφείλεται σε σπασμένα δόντια ή οδοντικά και περιοδοντικά αποστήματα, και απλά λήψη αντίβιωσης ή αντιφλεγμονώδους αγωγής δεν είναι αρκετή.

Κινητικότητα Δοντιών
Όταν τα δόντια αποκτούν κινητικότητα, μπορεί να είναι ένα σημάδι τοπικής ή γενικευμένης λοίμωξης στο στόμα, συνήθως περιοδοντίτιδας. Ωστόσο όταν 1 ή 2 δόντια κουνιούνται, αυτό μπορεί να οφείλεται σε τραύμα. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο και η λήψη ακτινογραφίας θα αποκαλύψει την αιτία και θα οδηγήσει στη σωστή θεραπεία.

Αιμορραγία Ούλων
Ούλα που αιμορραγούν κατά τη μάσηση, το βούρτσισμα ή και αυτόματα χωρίς ερέθισμα είναι σαφέστατη ένδειξη ουλίτιδας. Η ουλίτιδα θεραπεύεται με οδοντιατρκό καθαρισμό δοντιών ο οποίος ανάλογα με τη βαρύτητα της ουλίτιδας θα πρέπει να επαναληφθεί σε 3 ή 6 μήνες και να χορηγηθούν τα αντίστοιχα στοματικά διαλύματα.

Πρήξιμο
Το πρήξιμο είναι ένδειξη φλεγμονής και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μην επεκταθεί. Εάν συμπεριλαμβάνει εξωστοματικές περιοχές πχ κάτω γνάθος, πηγούνι, αμυγδαλές , το ρίσκο επιμόλυνσης είναι εξαιρετικά μεγάλο και εάν αφεθεί στην τύχη του ενδέχεται να χρειαστεί μέχρι και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οδοντικό Απόστημα
Είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσης της ρίζας των δοντιών από μικρόβια. Έτσι παράγεται πύον το οποίο δημιουργεί κατ’ επέκταση οίδημα και πόνο. Αντιμετωπίζεται συνήθως με απονεύρωση, ενώ εάν το δόντι είναι βαθειά χαλασμένο, ίσως η μόνη λύση αντιμετώπισης του να είναι η εξαγωγή του δοντιού. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να είναι άμεση.

Συνεχής Πονοκέφαλος
Ο πονοκέφαλος μπορεί να έχει πολλά αίτια. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προέρχεται από το σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης ή και από τερηδονισμένα δόντια. Μία εξέταση από τον οδοντίατρο αλλά και το οδοντιατρικό και ιατρικό ιστορικό του ασθενούς θα μπορέσει να ανακαλύψει την αιτία του.

«Μουδιασμένο» Δόντι
Οδοντικός πόνος που δίνει την αίσθηση «μουδιάσματος» σε συγκεκριμένο δόντι ή στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να συνδέεται με μόλυνση της ρίζας του δοντιού και να απαιτεί απονεύρωση ή εξαγωγή του δοντιού, ανάλογα με τη βαρύτητα της φλεγμονής. Η άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο θα μπορέσει να αποκαλύψει την αιτία του «μουδιάσματος» έτσι ώστε να ξεκινήσει η θεραπεία προτού μεταπέσει σε έντονο πόνο.

Κόπωση
Η κόπωση, ειδικά εάν δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος για αυτήν, μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό. Εάν συνυπάρχει κούραση με γενικευμένη ουλίτιδα, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη έντονης φλεγμονής των ούλων που χρήζει άμεσης αντιεμετώπισης.

Ασυνήθιστες Γεύσεις
Στην περίπτωση ασυνήθιστης – συνήθως άσχημης – γεύσης στο στόμα, αυτή ενδέχεται να οφείλεται σε αυτόματη σχάση αποστήματος ή σε χαλασμένο δόντι από τερηδόνα. Ακόμη και εάν δεν συνυπάρχει πόνος, ο οδοντίατρος θα πρέπει σχολαστικά να εξετάσει τη στοματική κοιλότητα και έτσι η οδοντιατρική επίσκεψη επιβάλλεται. Εάν μάλιστα συνυπάρχει μεταλλική γεύση, αυτή ενδέχεται να οφείλεται σε κάταγμα σφραγίσματος ή αποκόλληση μεταλλοκεραμικής εργασίας.

Share: