ΚΑΤΑΓΜΑ ΔΟΝΤΙΟΥ

8 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

60% των ατόμων που ασχολούνται με τον αθλητισμό έχουν υποστεί οδοντικό τραύμα

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες που οφείλεται τόσο σε παθολογικές αιτίες, όπως η τερηδόνα, όσο και σε ατυχήματα.

κάταγμα δοντιού

Τα κατάγματα των δοντιών είναι πολύ συχνό φαινόμενο τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και οφείλονται τόσο σε παθολογικές αιτίες, όπως η τερηδόνα, όσο και σε ατυχήματα ή αθλητικά τραύματα. Σχεδόν το 60% των ατόμων που ασχολούνται με τον αθλητισμό έχουν υποστεί οδοντικό τραύμα στα πρόσθια ή στα οπίσθια δόντια τους. Τραυματισμοί στο πρόσωπο μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ρωγμών, κατάγματος του δοντιού, κατάγματος της ρίζας του δοντιού εώς και μετακίνηση ολόκληρου του δοντιού από τη θέση του ή και εκγόμφωση του από το φατνίο. Αντίθετα, κατάγματα δοντιών που οφείλονται στην τερηδόνα περιορίζονται στη μύλη του μέχρι και το επίπεδο των ούλων, είναι συχνότερα στα οπίσθια δόντια και συνήθως είναι πιο εύκολο να διορθωθούν.

Η εμφάνιση του χαμόγελου μετά το κάταγμα δεν αποτελεί αιτία ανησυχία, καθώς μικροί ή μεγαλύτεροι τραυματισμοί μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της αισθητικής οδοντιατρικής προσφέροντας σας ξανά το χαμόγελο που επιθυμείτε! Τα κατάγματα των δοντιών μπορούν να επιδιορθωθούν με λευκό σφράγισμα, ανασύσταση με ίνες, στεφάνες, όψεις, επένθετα ακόμη και με την επανασυγκόλληση του κατεαγότος τμήματος του δοντιού πίσω στην αρχική του θέση. Σε περιπτώσεις εκτεταμένου κατάγματος στις οποίες εμπλέκεται το νεύρο του δοντιού, η απονεύρωση προηγείται της οποιαδήποτε αποκαταστατικής θεραπείας. Σε μικρότερες ηλικές, όπου υπάρχει έντονο επουλωτικό δυναμικό, εφαρμόζεται αναγεννητική τεχνική του πολφού με τη χρήση βιοενεργών υλικών που επάγουν την επούλωση και τη σωστή λειτουργία του οδοντικού νεύρου, αποφεύγοντας την απονεύρωση. Ανάλογα με την έκταση του κατάγματος και τη θεραπεία που επιλέγεται, η αποκατάσταση μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία μόλις επίσκεψη ή σε 2-3 επισκέψεις. Σε περίπτωση απώλειας του δοντιού, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει επανεμφύτευση του ή το κενό να αποκατασταθεί με εμφύτευμα.

Αποκατάσταση με λευκό σφράγισμα

Τα μικρά και μετρίου μεγέθους κατάγματα τόσο στην πρόσθια περιοχή όσο και στην οπίσθια περιοχή των δοντιών μπορούν να αποκατασταθούν με λευκό σφράγισμα. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι ίδια με την τεχνική ενός απλού σφραγίσματος, με τη διαφορά ότι δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην εκτίμηση της ζωτικότητας του νεύρου και προσθήκη προστατευτικών υλικών κάτω από το σφράγισμα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Στα μπροστινά δόντια επιλέγεται το λευκό αισθητικό σφράγισμα με τη διαστρωματική τεχνική που προσφέρει απαράμιλλο αισθητικό αποτέλεσμα σαν να μην έσπασε το δόντι ποτέ! Τα σφραγίσματα στα οπίσθια δόντια μπορούν να γινουν λευκά (με σύνθετη ρητίνη) ή μαύρα (με αμάλγαμα) ανάλογα τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περίπτωσης. Η αποκατάσταση του κατάγματος με σφραγίσματα ολοκληρώνεται σε 1 επίσκεψη.

Ανασύσταση με ίνες

Μεγαλύτερης έκτασης οδοντικά κατάγματα σε οπίσθια δόντια μπορούν να αποκατασταθούν με ανασύσταση του δοντιού και υποστήριξη της κατασκευής σε πλέγμα υαλονημάτων. Πρόκειται για τελευταίας τεχνολογίας υλικά τα οποία στηρίζουν το εναπομένον δόντι, προσδίδουν ελαστικότητα για την ανακούφιση των δυνάμεων μάσησης και έτσι το προστατεύουν από μελλοντικά κατάγματα. Η ανασύσταση του δοντιού γίνεται με σύνθετες ρητίνες στο χρώμα των διπλανών δοντιών για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η αποκατάσταση ολοκληρώνεται σε 1 επίσκεψη.

Στεφάνες

Όταν το κάταγμα του δοντιού είναι μεγάλο, η μεταλλοκεραμική, ολοκεραμική στεφάνη ή στεφάνη ζιρκονίου προστατεύει το υπόλοιπο δόντι και αποκαθιστά την αισθητική του. Η επιλογή ανάμεσα από τους 3 τύπους των στεφανών σχετίζεται τόσο με την επιθυμητή αισθητική (η ολοκεραμική στεφάνη προσδίδει πιο αισθητική εμφάνιση από την μεταλλοκεραμική στα πρόσθια δόντια) και την αντοχή τους (η στεφάνη ζιρκονίου έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη μάσηση από την ολοκεραμική στεφάνη στα οπίσθια δόντια). Η κατασκευή των στεφανών γίνεται σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται 2-3 επισκέψεις.

Όψεις

Μετρίου μεγέθους κατάγματα σε πρόσθια δόντια μπορούν να διορθωθούν με την τοποθέτηση όψεων, οι οποίες σαν φλούδες θα καλύψουν το οδοντικό έλλειμμα. Απαιτείται ελάχιστος ή και καθόλοου τροχισμός του γειτονικού δοντιού, γι’ αυτό και θεωρούνται ιδιαίτερα συντηρητικές. Οι όψεις μπορούν να κατασκευαστούν από ρητίνη ή από πορσελάνη. Οι όψεις ρητίνης είναι οικονομικότερη επιλογή, οι όψεις πορσελάνης όμως διαθέτουν οπτικά χαρακτηριστικά ίδια με αυτά των φυσικών δοντιών, προσφέροντας ασύγκριτη αισθητική! Ολοκληρώνονται σε 1 επίσκεψη όταν πρόκειται για όψεις ρητίνης, ενώ για τις όψεις πορσελάνης απαιτούνται 2-3 επισκέψεις.

Επένθετα

Μετρίου μεγέθους κατάγματα σε οπίσθια δόντια αποκαθίστανται με επένθετα από σύνθετη ρητίνη ή από πορσελάνη. Πρόκειται για αποκαταστάσεις που μοιάζουν με σφραγίσματα, κατασκευάζονται σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο με βάση το εκμαγείο του στόματος και στη συνέχεια συγκολλώνται ενδοστοματικά στο κατεαγός δόντι και σαν «παζλ» συμπληρώνουν και αποκαθιστούν τη βλάβη. Αποτελούν συντηρητική επιλογή έναντι των στεφανών, και συχνά αποφεύγεται η σκόπιμη απονεύρωση που απαιτείται σε μεγάλης έκτασης βλάβες, προκειμένου να μπορέσει να τοποθετηθεί ενδορριζικός άξονας και εν συνεχεία στεφάνη. Πλεονεκτούν επίσης στη διάρκεια ζωής τους αλλά και στη δυνατότητα ευκολότερου καθαρισμού τους κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Ολοκληρώνονται σε 2 επισκέψεις.

Επανασυγκόλληση κατεαγότος τμήματος δοντιού

Στις περιπτώσεις κατάγματος προσθίου δοντιού δίνεται η δυνατότητα της επανασυγκόλλησης του τμήματος που έσπασε, εφόσον αυτό περισυλλέχθηκε, διατηρήθηκε σωστά και μεταφέρθηκε στο Οδοντιατρείο Smiles σε υγρό μέσο (νερό ή βρεγμένη χαρτοπετσέτα). Με αυτό τον τρόπο η αισθητική εμφάνιση μετά την επανασυγκόλληση είναι πανομοιότυπη με τη εικόνα του δοντιού πριν το ατύχημα και η αντοχή της αποκατάστασης κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την αντοχή ενός λευκού σφραγίσματος. Η επανασυγκόλληση κατεαγότος δοντιού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οπίσθια δόντια, ή σε δόντια που έχουν σπάσει λόγω τερηδόνας. Η διαδικασία διαρκεί 60 λεπτά και για την πλήρη επαναφορά του χρώματος του δοντιού στην αρχική του απόχρωση, χρειάζονται 1-2 ημέρες.

Επανεμφύτευση δοντιού

Πρόκειται για ιδιαίτερα καινοτόμα και ελπιδοφόρο τεχνική κατά την οποία το εκγομφωμένο από τον τραυματισμό δόντι επανατοποθετείται στην αρχική του θέση στο φατνίο και συγκρατείται με τα διπλανά του δόντια με υαλονήματα μέχρι την πλήρη επούλωση του. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε πίσω την παλιά μας εμφάνιση μέσα σε λίγα λεπτά! Η τεχνική αυτή έχει μεγαλύτερες πιθανότητες πλήρους και επιτυχημένης επούλωσης όταν η επανεμφύτευση γίνει εντός 1 ώρας από το ατύχημα και όταν το δόντι έχει διατηρηθεί σε ειδικό υγρό διατήρησης εκγομφωμένων δοντιών που υπάρχει σε φαρμακεία, σε κρύο γάλα ή σε νερό, ή τέλος μέσα στο στόμα του ασθενούς κάτω από τη γλώσσα. Η διαδικασία εκτελείται με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη, δεν απαιτείται χειρουργική τομή ενώ στη συνέχεια χορηγείται φαρμακευτική αγωγή και οδηγίες σωστής μετεγχειριτικής φροντίδας.

Εμφύτευμα

Στην περίπτωση απώλειας δοντιού σε τραυματισμό ή σε κάταγμα ρίζας που οδήγησε στην ανάγκη εξαγωγής του δοντιού, το κενό που απομένει μπορεί να αποκατασταθεί με εμφύτευμα. Η εμφύτευση μπορεί να γίνει άμεσα με ταυτόχρονη τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος ή σε δεύτερο χρόνο μετά την οστική επούλωση του τραύματος εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Στο μεσοδιάστημα αναμονής μέχρι την τοποθέτηση του, η αισθητική αποκαθίσταται με προσωρινή γέφυρα με ίνες, η οποία συγκρατείται επάνω στα γειτονικά δόντια προσωρινά.

Σε κάθε περίπτωση κατάγματος, η έγκαιρη αντιμετώπιση και η σωστή εκλογή της κατάλληλης αποκατάστασης από τον οδοντίατρο είναι το σημείο κλειδί για την επιτυχία και τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του δοντιού ή της αποκατάστασης.

Δελφών 56 & Φλέμινγκ

ΤΚ. 54642 Θεσσαλονίκη

+30 2313 042147

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ - Παρ: 10:00 - 21:00

Ραντεβού

info@odontiatreio-smiles.gr