Ουλίτιδα

ουλίτιδα

Ουλίτιδα

9 στους 10 ασθενείς έχουν παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους σημάδια ουλίτιδας. Τι είναι αυτή η τόσο συχνή νόσος και πως αντιμετωπίζεται; Δεδομένου ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, υπάρχει τρόπος να προληφθεί η εκδήλωση της ουλίτιδας;

Τι είναι

Πρόκειται για φλεγμονή των ούλων η οποία οφείλεται σε μικρόβια που είναι συσσωρευμένα γύρω από τα ούλα και μέσα στην ουλοδοντική σχισμή – στην ένωση δηλαδή δοντιού και ούλου. Προκαλείται από την κατακράτηση υπολειμμάτων τροφής ή τη μη σωστή απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών και επιδεινώνεται όταν δεν τηρείται τακτικό πρόγραμμα οδοντιατρικών καθαρισμών κάθε 3, 6 ή 12 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες του στόματος.

Τα πρώτα συμπτώματα της ουλίτιδας εκδηλώνονται με αιμορραγία των ούλων ενώ πλένουμε τα δόντια μας. Πολλές φορές μάλιστα είναι ελάχιστη με αποτέλεσμα να «ροζίσει» μόνο η οδοντόκρεμα. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να συνυπάρχουν αλλαγές τόσο στο χρώμα, όσο και στο σχήμα των ούλων, τα οποία εμφανίζονται αντίστοιχα πιο κόκκινα και πιο διογκωμένα, ιδιαίτερα στην περιοχή των μεσοδόντιων θηλών. Σε έντονο βαθμό μπορεί να παρατηρηθεί και αυτόματη αιμορραγία ούλων, πληγές στα ούλα ή και φαγούρα. Τα σημάδια της ουλίτιδας μπορεί να είναι αρχικά αντιληπτά από τον ίδιο τον ασθενή, αλλά η σωστή διάγνωση γίνεται από τον οδοντίατρο, καθώς πολλές φορές τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται σε έντονο βαθμό, με αποτέλεσμα να παιρνούν απαρατήρητα. Από την άλλη, πολλές φορές οδοντικός πόνος συγχαίεται με την ουλίτιδα με αποτέλεσμα να νομίζει ο ασθενής ότι πονάει ένα δόντι ενώ στην πραγματικότητα έχει ουλίτιδα. 

Πως αντιμετωπίζεται

Η ουλίτιδα είναι μία ασθένεια η οποία παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις και δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως. Η ουλίτιδα προλαμβάνεται με σωστή στοματική υγιεινή, που περιλαμβάνει βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές ημερησίως για 2-3 λεπτά και χρήση οδοντικού νήματος, προκειμένου να απμακρυνθεί η μικροβιακή πλάκα και από τα μεσοδόντια τμήματα.  Επιπλέον οι τακτικοί οδοντιατρικοί καθαρισμοί βοηθούν στην απομάκρυνση πλάκας και πέτρας από βαθύτερα σημεία στα οποία η πρόσβαση με την οδοντόβουρτσα δεν είναι εφικτή. Έτσι προλαμβάνεται ή καθυστερείται η εμφάνιση της ουλίτιδας. Χρήση μόνο στοματικών διαλυμάτων ή μόνο οδοντόκρεμας για ουλίτιδα δεν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, καθώς χρειάζεται μηχανική απομάκρυνση των υπολειμμάτων. Σε περίπτωσης εγκατεστημένης φλεγμονής με έντονα συμπτώματα ουλίτιδας, είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερες από μία επισκέψεις για οδοντιατρικό καθαρισμό, καθώς και συμπληρωματική χρήση στοματικού διαλύματος μετά από τη σύσταση του οδοντιάτρου. Για την αποφυγή της επανεμφάνισης της, η σημασία των προληπτικών οδοντιατρικών ελέγχων και οδοντιατρικών καθαρισμών είναι μεγάλη. Εάν αφεθεί αθεράπευτη, μετατρέπεται σε μια πιο σοβαρή ασθένεια των ούλων, την περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να επηρεάσει το οστό της γνάθου και να προκαλέσει κινητικότητα έως και απώλεια των δοντιών. Πολύ σημαντική είναι και η αντιμετώπιση της ουλίτιδας στα παιδιά, η οποία πολλές φορές μένει αδιάγνωστη, όταν δεν γίνεται τακτικά ο ετήσιος οδοντιατρικός έλεγχος και στα οποία μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα σε τερηδόνα των δοντιών τους.

Πως σχετίζεται με τη γενική μας υγεία

Η ουλίτιδα επηρεάζει τη γενική υγεία του ασθενούς σε πολλά επίπεδα. Τα διογκωμένα, φλεγμονώδη ούλα δίνουν την εντύπωση των παραμορφωμένων ούλων ενώ το έντονο κόκκινο χρώμα χαλάει την αισθητική του χαμόγελου, καθώς τα ούλα αποτελούν την κορνίζα των δοντιών. Σε προχωρημένη κατάσταση μπορεί να προκληθεί αιμορραγία κατά τη μάσηση ή κατά τη ομιλία, με ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η συλλογή μικροβιακής πλάκας σε συνδυασμό με τις συνεχείς μικροαιμορραγίες αλλοιώνουν τη γεύση του ασθενούς και προκαλούν δυσοσμία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς, να επηρεάζονται οι κοινωνικές του επαφές και ως συνέπεια, η ψυχική του υγεία. Τέλος, μέσω της μικροβιαιμίας, κάθε φορά που ο ασθενής με ουλίτιδα τρώει, μασάει τσίχλα ή πλένει τα δόντια του, μικρόβια μεταφέρονται στην αιματική του κυκλοφορία και μέσω αυτής σε διάφορα άλλα όργανα του σώματος. Έτσι, περίπτωση παθολογικού υπόβαθρου π.χ. καρδιολογική πάθηση, η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα,  οποία απαιτεί νοσηλεία και ενδοφλέβια αντιβιωτική θεραπεία.

Share: