ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Σφραγίσματα με υαλοϊονομερή κονία, σύνθετη ρητίνη, ή με αμάλγαμα

Μην παραμελείτε τα παλιά σας σφραγίσματα!

Μία μέση διάρκεια ζωής τους είναι τα 5 έτη, ενώ μέχρι η βλάβη τους να γίνει πόνος που θα σας κινήσει την προσοχή, η καταστροφή θα έχει ήδη φτάσει στο εσωτερικό του δοντιού.

σφραγίσματα

Τα σφραγίσματα επιλέγονται στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω τερηδόνας ή καταγμάτων των δοντιών. Η τερηδόνα είναι η νόσος των δοντιών που οφείλεται στα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας και καταστρέφει τη δομή των δοντιών σταδιακά. Η έγκαιρη ανίχνευση του δοντιού που έχει χαλάσει, σημαίνει αυτοματα και τοποθέτηση σφραγίσματος μικρότερης έκτασης, που έχει κατ’ επέκτση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα παλιά σφραγίσματα χρειάζονται αντικατάσταση λόγω επανατερηδονισμού των ορίων τους. Το Οδοντιατρείο Smilesδιαθέτει συσκευή Laser για την ψηφιακή ανίχνευση της τερηδόνας και ενδοστοματική μεγεθυντική κάμερα για την έγκαιρη ανίχνευση της οδοντικών βλαβών και τη θεραπεία τους σε αρχικό στάδιο.

Τα σφραγίσματα μπορούν να γίνουν είτε με λευκό υλικό (υαλοϊονομερή κονία ή σύνθετη ρητίνη), είτε με μαύρο υλικό (αμάλγαμα). Για λόγους αισθητικής, τα μαύρα σφραγίσματα μπορούν κατά περίπτωση να αντικατασταθούν με λευκά, αισθητικά σφραγίσματα. Τα λευκά υλικά που χρησιμοποιούνται στις εμφράξεις των δοντιών είναι δύο, οι σύνθετες ρητίνες και οι υαλοϊονομερείς κονίες που αφενός αποτελούν οικονομικότερες λύσεις και αφετέρου χρησιμοποιούνται συνήθως στα νεογιλά δόντια των παιδιών, λόγω της περιορισμένης διάρκειας παραμονής αυτών των δοντιών στη στοματική κοιλότητα. Η σύνθετη ρητίνη είναι το συνηθέστερο υλικό έμφραξης των δοντιών και είναι ένα πολυμερές υλικό το οποίο συγκολλάται στους οδοντικούς ιστούς. Τα σφραγίσματα των δοντιών δεν εξυπηρετούν μόνο τη μάσηση και τη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, αλλά αναβαθμίζουν αισθητικά την εμφάνιση των δοντιών, ακόμη και των οπισθίων δοντιών. Λόγω της πληθώρας των διαθέσιμων αποχρώσεων, η αισθητική απόδοση των σύγχρονων εμφράξεων σύνθετης ρητίνης είναι υψηλή. Αντίθετα, το αμάλγαμα, υλικό με το οποίο κατασκευάζονται τα μαύρα σφραγίσματα, είναι ένα κράμα μετάλλων το οποίο συγκρατείται στην εναπομένουσα οδοντική δομή με συγκεκριμένη τεχνικη. Όταν τα σφραγίσματα είναι μεγάλης έκτασης, το αμάλγαμα δεν μπορεί να προστατέψει την εναπομένουσα οδοντική δομή, και συχνά παρατηρούνται κατάγματα δοντιών, γύρω από μαύρα σφραγίσματα. Από την αλλη, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η τοποθέτηση μαύρου σφραγίσματος προσφέρει καλύτερη πρόγνωση στο δόντι.  Νεότερη τεχνική αποτελεί ο συνδιασμός μαύρου και λευκού σφραγίσματος, όπου το αμάλγαμα τοποθετείται στο ευαίσθητο σημείο του χαλασμένου δοντιού που γειτνιάζει με τα ούλα, και καλύπτεται επιφανειακά με σύνθετη ρητίνη, για ένα αισθητικό αποτέλεσμα. Έτσι κατασκευάζεται μία μικτή έμφραξη.

Όποιο από τα υλικά και να χρησιμοποιηθεί, τα σφραγίσματα απαιτούν ελάχιστο χρόνο και ολοκληρώνονται σε μία μόνο επίσκεψη στον οδοντίατρο. Όταν πρόκειται για μικρές, επιφανειακές βλάβες, μπορούν να πραγματοποιηθούν ανώδυνα, ακόμη και χωρίς αναισθησία. Αρχικά αφαιρείται η χαλασμένη οδοντική ουσία και στη συνέχεια καθαρίζεται η κοιλότητα και διαμορφώνεται στο επιθυμητό σχήμα. Στη συνέχεια ακολουθεί επιφανειακή κατεργασία του δοντιού έτσι ώστε να μπορεί το υλικό του σφραγίσματος να τοποθετηθεί στην κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί. Μετά το τέλος της τοποθέτησης, ακολουθεί λείανση και έλεγχος της σωστής του λειτουργίας.