ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ

ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

5 τύποι οδοντοστοιχιών για κάθε περίπτωση

Μετά την τοποθέτηση είναι απαραίτητος ο καθημερινός καθαρισμός της οδοντοστοιχίας με οδοντόβουρτσα και ο οδοντιατρικός έλεγχος μία φορά το χρόνο για την πρόληψη ή την επιδιόρθωση των φθορών που υφίστανται φυσιολογικά.

οδοντοστοιχίες

Η κινητή οδοντοστοιχία (μασέλα) είναι μία προσθετική εργασία που αντικαθιστά ελλείποντα δόντια όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης με ακίνητες γέφυρες, στις περιπτώσεις δηλαδή που έχει γίνει εξαγωγή των οπισθίων δοντιών ή γενικά πολλών δοντιών και  έτσι τα εναπομείναντα δόντια δεν παρέχουν ικανοποιητική στήριξη για την τοποθέτηση μιας γέφυρας. Οι οδοντοστοιχίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι μπορούν να αφαιρεθούν και να επανατοποθετηθούν από τον ασθενή, δεν είναι δηλαδή μόνιμα προσκολλημένες επάνω στα δόντια ή στο στόμα. Η ποικιλία των οδοντοστοιχιών είναι μεγάλη και κάθε ένας τύπος οδοντοστοιχίας προορίζεται για συγκεκριμένη περίπτωση. Οι κινητές οδοντοστοιχίες διακρίνονται σε:

Mερική οδοντοστοιχία

Aντικαθιστά μερικά δόντια, γι’ αυτό και ονομάζεται μερική. Πρόκειται για μία μασέλα, η οποία έχει κενά στις περιοχές όπου υπάρχουν φυσικά δόντια και ακρυλικά δόντια στις περιοχές του στόματος από τις οποίες τα δόντια λείπουν. Για μεγαλύτερη αντοχή η κατασκευή εδράζεται επάνω σε μεταλλικό σκελετό και συνδέεται με τα υπάρχοντα φυσικά δόντια μέσω αγκίστρων ή συνδέσμων. Συνήθως για την καλύτερη προστασία των υπάρχοντων φυσικών δοντιών τοποθετούνται στεφάνες και έτσι η μερική οδοντοστοιχία στηρίζεται επάνω στις μεταλλοκεραμικές αυτές στεφάνες. Λόγω της κατανομής των δυνάμεων μάσησης, η οποία δεν είναι ιδανική, και της φθοράς των υλικών, σε κάποιες περιπτώσεις χαλαρώνουν τα άγκιστρα και αδυνατούν να στηρίξουν επαρκώς την οδοντοστοιχία ή επιβαρύνονται τα υπάρχοντα δόντια, τα οποία με το πέρασμα των χρόνων καταλήγουν να κουνιούνται. Σε αυτή την περίπτωση η οδοντοστοιχία χρήζει επανασχεδιασμού και αντικατάστασης. Αναλόγως με την έκταση και το σχεδιασμό της αποκατάστασης, απαιτούνται 4-5 εώς και 7-8 επισκέψεις.

Ολική οδοντοστοιχία

Είναι η κλασσική «μασέλα» η οποία τοποθετείται σε περιπτώσεις μεγάλων οδοντικών ελλείψεων και αντικαθιστά όλα τα δόντια. Είναι η οικονομικότερη λύση σε περιπτώσεις έλλειψεις πολλών ή όλων των δοντιών αλλά μειονεκτήματα της αποτελούν η μειωμένη σταθερότητα κατά τη μάσηση και την ομιλία, η ανάγκη εκπαίδευσης σε νέο τρόπο μάσησης, ο μεγάλος όγκος της που την κάνει δυσκολότερα ανεκτή από το στόμα και συχνά η δημιουργία αντανακλαστικών στο στόμα όπως τάση για έμετο, έντονη κίνηση γλώσσας, σιελλόροια κ.ά. Είναι επίσης επιρρεπή σε κατάγματα σε περίπτωση απρόσεκτων χειρισμών κατά τον καθαρισμό της, ενώ πρέπει κάθε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να προσαρμόζεται για να μη δημιουργεί πληγές και δυσφορία. Για την ολοκλήρωση της κατασκευής απαιτούνται 3-4 επισκέψεις.

Επένθετη οδοντοστοιχία

Αποτελεί παραλλαγή της παραπάνω κατηγορίας. Επιπλέον της στήριξης στο βλεννογόνο του στόματος, η επένθετη οδοντοστοιχία στηρίζεται επάνω σε καλυμένες οδοντικές ρίζες για αυξημένη συγκράτηση και καλύτερη εφαρμογή. Προηγείται απονεύρωση των δοντιών στήριξης και έμφραξη τους. Στη συνέχεια χαμηλώνονται και διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργήσουν ως υποδοχές για την οδοντοστοιχία. Ολοκληρώνεται σε 3-4 επισκέψεις.

Τηλεσκοπική οδοντοστοιχία

Είναι μία ιδιαίτερη κατασκευή οδοντοστοιχίας ή οποία προσφέρει μέγιστη σταθερότητα χρησιμοποιώντας ως στηρίγματα αποκλειστικά και μόνο φυσικά δόντια. Τα δόντια καλύπτονται με μεταλλικές καλύπτρες και επάνω σε αυτές τοποθετείται η οδοντοστοιχία. Έτσι υποστηρίζεται εσωτερικά, παρέχοντας άριστη εφαρμογή. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες κατηγορίες οδοντοστοιχιών, έχει σημαντικά μικρότερο μέγεθος, καθιστώντας την πιο άνετη και εύκολα αποδεκτή από τον ασθενή. Απαιτούνται 4-5 επισκέψεις για την ολοκλήρωση.

Επιεμφυτευματική οδοντοστοιχία

Η επιεμφυτευματική οδοντοστοιχία στηρίζεται επάνω σε εμφυτεύματα ή σε συνδιασμό εμφυτευμάτων και δοντιών. Επιλέγεται στην περίπτωση που αναζητάται μία εναλλακτική επιλογή με μικρότερο κόστος σε σύγκριση με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε όλο το στόμα για την κατασκευή ακίνητων γεφυρών στηριζόμενες σε εμφυτεύματα. Μπορεί ακόμη να αποτελέσει μία μεταβατική επιλογή στην περίπτωση που επιλέγεται να γίνει ολική στοματική αποκατάσταση με εμφυτεύματα, αλλά δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Έτσι τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σταδιακά σε βάθος χρόνου που ορίζεται στο σχέδιο θεραπείας μετά από συννενόηση, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της αποκατάστασης για την εξασφάλιση της αισθητικής και της λειτουργίας, τοποθετείται επιεμφυτευματική οδοντοστοιχία.  Η επιεμφυτευματική οδοντοστοιχία μπορεί επίσης να στηρίζεται και σε mini εμφυτεύματα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος, κερδίζοντας όμως σημαντικά σε σταθερότητα σε σχέση με μία απλή ολική οδοντοστοιχία. Παλιές οδοντοστοιχίες που έχουν χάσει τη στήριξή τους, μπορούν επίσης να ανανεωθούν με την προσθήκη των mini εμφυτευμάτων. Τοποθετούνται 4 mini εμφυτεύματα και η παλιά οδοντοστοιχία τροποποιείται ώστε να εφαρμόζει απόλυτα επάνω σε αυτά. Το κόστος είναι χαμηλότερο σε σχέση με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων για την ολική αποκατάσταση με ακίνητες εργασίες, ενώ ενισχύεται η αισθητική του προσώπου, ή μάση και η ομιλία με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Ο αριθμός των επισκέψεων που θα χρειαστούν εξαρτάται απόλυτα από το σχέδιο θεραπείας και από το είδος της οδοντοστοιχίας που θα επιλεγεί.

Δελφών 56 & Φλέμινγκ

ΤΚ. 54642 Θεσσαλονίκη

+30 2313 042147

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ - Παρ: 10:00 - 21:00

Ραντεβού

info@odontiatreio-smiles.gr