ΟΛΟΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΣΤΕΦΑΝΕΣ / ΖΙΡΚΟΝΙΟΥ

ΑΨΟΓΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Λευκό αποτέλεσμα με διάρκεια στο χρόνο

Γιατί να προτιμήσετε κεραμικές στεφάνες; Έχουν τόσο φυσική εμφάνιση που δε θα καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για τεχνητό δόντι!

Ολοκεραμικές στεφάνες & στεφάνες ζιρκονίου

Οι κεραμικές στεφάνες, ή αλλιώς θήκες, είναι κατασκευασμένες από έναν λευκό σκελετό που καλύπτεται με ειδική κεραμική επίστρωση. Ο σκελετός μπορεί να είναι κατασκευασμένος είτε από πορσελάνη, οπότε σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ολοκεραμική στεφάνη, καθώς αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από κεραμικό, είτε από ζιρκονία, οπότε πρόκειται για στεφάνη ζιρκονίου. Η ζιρκονία είναι ένα ανθεκτικό υλικό με άριστη αισθητική, και παρόλο που κατατάσεται στην κατηγορία των μετάλλων, έχει λευκή εμφάνιση. Το σταθεροποιημένο με ύττριο οξείδιο του ζιρκονίου, ή αλλιώς Y-TZP ζιρκονία, έχοντας υψηλές μηχανικές αντοχές, χρησιμοποιείται ως φωτοδιαπερατός σκελετός και επικαλύπτεται με κεραμική επίστρωση για την επίτευξη ενός άριστου αισθητικού αποτελέσματος. Ο σκελετός ζιρκονίας αλλά και όλη η αποκατάσταση κατασκευάζεται με την βοήθεια της πλέον σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας σε υπολογιστή CAD / CAM (computer-aided design / computer-assisted manufacturing). Με αυτήν την τεχνική το αποτύπωμα σκανάρεται από το υπολογιστή και ψηφιοποιείται, ενώ ακολουθεί η σχεδίαση της στεφάνης ψηφιακά με απόλυτη λεπτομέρια. Στη συνέχεια ο σκελετός ζιρκονίας κόβεται ρομποτικά με εντολή του υπολογιστή και η επικάλυψη της πορσελάνης τοποθετείται στο τέλος από εξειδικευμένο τεχνίτη. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ελβετικής τεχνολογίας και συνοδεύονται από πιστοποιητικά γνησιότητας.

Και οι δύο κατηγορίες αισθητικών, λευκών στεφανών χαρίζουν φυσικά λευκό αποτέλεσμα με διάρκεια στο χρόνο. Αυτό οφείλεται στην απουσία του μεταλλικού σκελετού, τον οποίο έχουν οι συμβατικές μεταλλοκεραμικές στεφάνες. Η απουσία μεταλλικού σκελετού χαρίζει άψογη αισθητική απόδοση και φυσικότητα, με αποτέλεσμα οι αποκαταστάσεις να μπορούν να μιμηθούν τα οπτικά και γεωμετρικά χαρακτηριστικά των φυσικών δοντιών, όπως χρωματική πυκνότητα, διαφάνεια, ιριδισμός. Επιπλέον αποφεύγεται το αντιαισθητικό «γκριζάρισμα» που δημιουργείται στα ούλα γύρω από παλιές μεταλλοκεραμικές αποκαταστάσεις. Οι ολοκεραμικές στεφάνες προσφέρουν βέλτιση αισθητική απόδοση και φυσικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις στεφάνες ζιρκονίου καθώς είναι περισσότερο διαφανείς και φωτοδιαπερατές. Οι στεφάνες ζιρκονίου προτιμώνται όταν οι συγκλεισιακές απαιτήσεις και οι μασητικές φορτίσεις είναι υψηλότερες και όταν πρόκειται για δόντια με έντονες δυσχρωμίες.

Οι κεραμικές στεφάνες ενδείκνυνται για την επαναφορά των δοντιών στο αρχικό τους σχήμα, σε πρίπτωση απώλειας μεγάλης ποσότητας οδοντικού ιστού, για την ενίσχυση ενός αποδυναμωμένου ή ενός απονευρωμένου δοντιού, για τη συγκράτηση μιας ολοκεραμικής γέφυρας, για την κάλυψη οδοντικού εμφυτεύματος ή σε περιπτώσεις συνολικής αλλαγής του χαμόγελου (smile makeover), μόνες τους ή σε συνδυασμό με όψεις. Με τις κεραμικές στεφάνες μπορούν να διορθωθούν κενά μεταξύ των δοντιών και να επιτευχθούν αλλαγές στο σχήμα, στο χρώμα και στη θέση των δοντιών όταν πρόκειται για συνωστισμούς δόντιων ή στρεβλοφυϊες, προσδίδοντας αρμονικό σχήμα στο οδοντικό τόξο.

Η διαδικασία τοποθέτησης δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την κατασκευή των μεταλλοκεραμικών στεφανών. Με τοπική αναισθησία τα δόντια προετοιμάζονται κατάλληλα για την υποδοχή των στεφανών και στη συνέχεια λαμβάνεται το αποτύπωμα τους. Οι στεφάνες κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και ακολουθεί δοκιμή του σκελετού τους, και στη συνέχεια μόνιμη συγκόλληση τους με αισθητικές κονίες συγκόλλησης. Στο μεσοδιάστημα για λόγους αισθητικής και προστασίας των δοντιών, τοποθετούνται προσωρινές στεφάνες.

Σημαντικό πλεονέκτημα των κεραμικών στεφανών είναι η διατήρηση της στιλπνότητας τους και του αρχικού χρώματος τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η γυαλιστερή επιφάνεια τους δεν επιτρέπει την προσρόφηση χρωστικών. Το κόστος τους, το οποίο είναι περίπου διπλάσιο από αυτό των συμβατικών μεταλλοκεραμικών θηκών, συγκαταλέγεται στα μειονεκτήματα. Η διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τα 10-15 έτη, με την προϋπόθεση της καλής στοματικής υγιεινής και της αποφυγής συνηθειών όπως μάσηση πάγου, κόψιμο κλωστής, δάγκωμα νυχιών, συγκράτηση αντικειμένων με τα δόντια κλπ. Σε περίπτωση βρουξισμού, μετά την τοποθέτηση των στεφανών, κατασκευάζεται προστατευτικό, νυχτερινός νάρθηκας για την αποφυγή άσκησης υπέρμετρων δυνάμεων επάνω στην πορσελάνη κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Δελφών 56 & Φλέμινγκ

ΤΚ. 54642 Θεσσαλονίκη

+30 2313 042147

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ - Παρ: 10:00 - 21:00

Ραντεβού

info@odontiatreio-smiles.gr