Πώς να καθαρίσεις σωστά τα μασελάκια

καθαρισμός μασέλας

Πώς να καθαρίσεις σωστά τα μασελάκια

Μασελάκια ή αλλιώς νάρθηκες χρησιμοποιούνται σε διάφορες οδοντιατρικές θεραπείες. Μετά από κάθε ορθοδοντική θεραπεία, ακολουθεί η φάση της συγκράτησης του ορθοδοντικού αποτελέσματος, συνήθως με συρματάκι retainer το οποίο είναι κολημμένο επάνω στα δόντια ή/και με συγκρατητικά μασελάκια. Ορθοδοντικοί νάρθηκες όπως τα Invisalign ή τα Clear Aligners χρησιμοποιούνται επίσης για να ισιώσουν στραβά δόντια, ενώ μασελάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το βραδινό σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός), για τη λεύκανση των δοντιών ή και ως αθλητικοί νάρθηκες για την προστασία των δοντιών από χτυπήματα και κατάγματα.

Γιατί πρέπει να διατηρούνται καθαρά
Όποιο είδος νάρθηκα και εάν χρησιμοποιείτε, είναι πολύ σημαντικό να παραμένει καθαρός. Καθώς παραμένουν μέσα στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συγκεντρώνουν μικρόβια και μικροβιακή πλάκα. Εάν αυτά δεν απομακρυνθούν, έρχονται σε συχνή και άμεση επαφή με τα ούλα, και μπορεί να προκαλέσουν ουλίτιδα ενώ σε βάθος χρόνο τα μικρόβια αυτά μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και τερηδόνα στα δόντια. Η διαδικασία καθαρισμού των ναρθήκων είναι εύκολη και καθόλου χρονοβόρα και έτσι μπορεί να επαναλαμβάνεται καθημερινά

Πως καθαρίζονται οι νάρθηκες
Αφότου αφαιρεθούν από το στόμα, βουρτσίζονται κάτω από χλιαρό τρεχούμενο νερό με μία οδοντόβουρτσα. Ιδανικά αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που αφαιρούνται από το στόμα. Μία φορά την εβδομάδα, συστήνεται ένας πιο βαθύς καθαρισμός. Οι νάρθηκες βυθίζονται σε ένα ποτηράκι με νερό και λευκό ξύδι, το οποίο διασπά τα υπολείματα μικροβιακής πλάκας και στη συνέχεια με ήπιο κινήσεις βουρτσίσματος απομακρύνονται με μία οδοντόβουρτσα. Εάν τα υπολείμματα επιμένουν ή εάν οι νάρθηκες δεν έχουν καθαριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναβράζουσες ταμπλέτες καθαρισμού οδοντοστοιχιών, ακολουθώντας τις οδηγίες του κάθε προϊόντος. Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται καθημερινά, καθώς η ισχυρή διαβρωτική δράση του ξυδιού ή των ταμπλετών μπορεί να φθείρει το υλικό του νάρθηκα γρηγορότερα. Μετά τη διαδικασία καθαρισμού, οι νάρθηκες θα πρέπει να φυλάσσονται πάντα μέσα στο ειδικό κουτάκι που σας δίνουμε στο Οδοντιατρείο Smiles, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ή να χτυπηθούν αλλά και για λόγους υγιεινής.

Θυμίσου…
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν σκληρά χημικά για την καθαριότητα των ναρθήκων ενώ θα πρέπει να αποφευχθεί η χρήση απορρυπαντικών που προορίζονται για άλλους σκοπούς, πχ χλωρίνη, ισχυρά καθαριστικά γενικής χρήσης κλπ. Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία όσο συχνά προβλέπεται, οι νάρθηκες μπορούν να παραμείνουν καθαροί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφευχθεί η έκθεση των ναρθήκων σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε μικροκύματα καθώς ενδέχεται να τους παραμορφώσει.

Share: