ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΑΠΟΝΕΥΡΩΜΕΝΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ

Για ένα λαμπερό και ελκυστικό χαμόγελο

Τεχνική λεύκανσης που απευθύνεται σε δόντια που έχουν δυσχρωμίσει μετά από απονεύρωση ή μετά από τραύμα δοντιού και νέκρωση του πολφού, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα με απονεύρωση.

λεύκανση απονευρωμένου δοντιού

Πρόκειται για μία τεχνική λεύκανσης που απευθύνεται σε δόντια που έχουν δυσχρωμίσει μετά από απονεύρωση ή μετά από τραύμα δοντιού και νέκρωση του πολφού, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα με απονεύρωση. Ονομάζεται και εσωτερική λεύκανση γιατί λευκαίνει το δόντι από μέσα προς τα έξω σε αντίθεση με την κλασσική λεύκανση που λευκαίνει τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Στοχεύει στη βελτίωση του χρώματος μεμονωμένων δοντιών στο χαμόγελο που φαίνονται πιο σκούρα και χαλάνε την εικόνα του. Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα δόντια μπορεί να δυσχρωμίσουν όταν η δυσχρωμία είναι εντοπισμένη, η αίτια είναι εσωτερική. Χημικές ουσίες από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την απονεύρωση, αλλά και παράγωγα του μεταβολισμού της αιμοσφαιρίνης εισέρχονται στα οδοντινοσωληνάρια και προκαλούν μόνιμη χρώση στην οδοντίνη, γεγονός που καθιστά το δόντι δυσχρωμικό. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και σε οπίσθια δόντια, αλλά δεν γίνεται αντιληπτό λόγω της θέσης των δοντιών και δεν αποτελεί αισθητικό πρόβλημα.

Η λεύκανση απονευρωμένου δοντιού είναι μία εύκολη και οικονομική θεραπεία, δεν απαιτεί τρόχισμα του δοντιού και γίνεται χωρίς αναισθησία καθώς είναι αντελώς ανώδυνη. Δεν επηρεάζει την αντοχή του δοντιού, τη θέση του στο οδοντικό τόξο ή το σχήμα του, αλλά αλλάζει μόνο την απόχρωση του. Πολλές φορές η μέθοδος της εσωτερικής λεύκανσης προηγείται της τοποθέτησης όψεων πορσελάνης ή ολοκεραμικών στεφανών σε πρόσθια δυσχρωμικά δόντια, έτσι ώστε να βοηθήσει στη δίοδο του φωτός μέσα από το κεραμικό υλικό και να χαρίσει πιο φωτεινό αποτέλεσμα.

Πριν την έναρξη της θεραπείας γίνεται έλεγχος της ποιότητας της απονεύρωσης του δυσχρωμικού δοντιού με μία ακτινογραφία, προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή της λευκαντικής ουσίας και οι τυχόν παρενέργειες στη ρίζα του δοντιού. Εάν προκειται για δυσχρωμικό δόντι μετά από τραύμα το οποίο δεν έχει απονευρωθεί, προηγείται η απονεύρωση. Αρχικά αφαιρείται το παλιό σφράγισμα, τοποθετείται ένα υλικό απομόνωσης της ρίζας του δοντιού για λόγους προστασίας και στη συνέχεια εισάγεται το λευκαντικό σκεύασμα και το δόντι σφραγίζεται προσωρινά. Η λευκαντική ουσία δρα σταδιακά από το εσωτερικό του δοντιού για τις επόμενες 3-5 ημέρες, ενώ στην επόμενη απίσκεψη ανανεώνεται. Για την ολοκλήρωση της απαιτούνται 3-4 επισκέψεις, αναλόγως με τη βαρύτητα της δυσχρωμίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι διαθέσιμες λευκαντικές ουσίες ποικίλλουν και ο οδοντίατρος επιλέγει την κατάλληλη ανά περίπτωση.

Αντενδείξεις εφαρμογής της εσωτερικής λεύκανσης αποτελούν η ημιτελής απονεύρωση, η ύπαρξη μεγάλων σφραγισμάτων στο υπό θεραπεία δόντι και η ηλικία κάτω των 18 ετών. Στην περίπτωση ημιτελούς απονεύρωσης, προηγείται επανάληψη της απονεύρωσης προκειμένου να εκτελεστεί με ασφάλεια η λεύκανση του απονευρωμένου δοντιού. Η τεχνική είναι απόλυτα ασφαλής για το δόντι, εφόσον τηρηθούν τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να παρατηρηθεί χημικό έγκαυμα από το λευκαντικό σκεύασμα ή εσωτερική απορρόφηση της ρίζας σε περίπτωση διαρροής.

Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από τη βαρύτητα της δυσχρωμίας, σε κάθε περίπτωση όμως κυμαίνεται μεταξύ 2-5 έτη ή και περισσότερο. Σε περίπτωση υποτροπής η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί. Συνήθως η επανάληψη της εσωτερικής λεύκανσης είναι συντομότερη από την αρχική εφαρμογή της.

Δελφών 56 & Φλέμινγκ

ΤΚ. 54642 Θεσσαλονίκη

+30 2313 042147

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ - Παρ: 10:00 - 21:00

Ραντεβού

info@odontiatreio-smiles.gr