Ορθοδοντική θεραπεία και ουλίτιδα: Πώς συνδέεται;

ορθοδοντική θεραπεία και ουλίτιδα

Ορθοδοντική θεραπεία και ουλίτιδα: Πώς συνδέεται;

Η ορθοδοντική θεραπεία διορθώνει τις θέσεις των δοντιών στις περιπτώσεις στραβων, συνωστισμενων ή αραιών δοντιών και δημιουργεί ένα χαμόγελο με ίσια δόντια. Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται τόσο στην κλασσική ορθοδοντική θεραπεία με «σιδεράκια» όσο και στις θεραπείες αόρατης ορθοδοντικής μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσουν ουλίτιδα. Έτσι τα ούλα μπορεί να δείχνουν πρησμένα ή να αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα. Ωστόσο δεν ευθυνεται η ίδια η ορθοδοντική θεραπεία για αυτό!

Πώς προκαλείται
Διάφοροι λόγοι προκαλούν ουλίτιδα, με βασικότερο την παρουσία μικροβίων! Καθώς το στόμα μας είναι εξ’ ορισμού μια περιοχή συνάθροισης πολλών ειδών μικροβίων, συγκεκριμένα βακτήρια, όπως το P. gingivalis, δημιουργούν φλεγμονή στα ούλα όταν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπαραχθούν. Έτσι η κακή στοματική υγιεινή και τα υπολείμματα τροφών που απομένουν από ελλιπές βούρτσισμα δοντιών δίνουν κυριολεκτικά «τροφη» στα βακτήρια για την ανάπτυξη τους. Όσο πιο κολλώδη είναι τα υπολείμματα τροφών, τόσο εντονότερη είναι η ουλίτιδα που θα προκαλέσουν. Καθώς η ορθοδοντική μετακίνηση προκαλεί μια μικρή φλεγμονή γύρω από τα δόντια κατά τη διάρκεια της αλλαγής της θέσης τους, μικρότερες συγκεντρώσεις μικροβίων μπορούν ευκολότερα να οδηγήσουν σε έξαρση ουλιτιδας. Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες αποτελούν προβλήματα γενικής υγείας όπως ο διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα όπως το σύνδρομο Sjögren, η παχυσαρκια αλλά και το κάπνισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ουλίτιδα προκαλείται ευκολότερα ή έχει εντονότερα συμπτώματα. Μάλιστα όταν η ουλίτιδα επιμένει μπορεί να καθυστερήσει την ορθοδοντική θεραπεία, καθώς οι μετακινήσεις των δοντιών εκτελούνται πιο αργά!

Συμπτώματα
Οίδημα στα ούλα: Τα πρησμένα, ευαίσθητα ούλα είναι το πιο κοινό σημάδι ουλίτιδας, ειδικά μετά το πρώτο ραντεβού τοποθέτησης του ορθοδοντικού μηχανισμού. Μικρη ευαισθησία μπορεί ακόμη να προκληθεί μετά από κάθε ρύθμιση του ορθοδοντικού μηχανισμού, συνήθως κάθε μήνα, ωστόσο αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική και αποδραμει σε λίγες ώρες. Με το τακτικό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να αποφευχθεί πλήρως η ουλίτιδα.

Αιμορραγία: Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας τα δόντια μετακινούνται σταδιακά και αλλάζουν θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να δημιουργηθουν μικρά κενά μεταξύ τους τα οποία στο τέλος της θεραπείας θα έχουν κλείσει. Αυτοί οι ξένοι χώροι συγκεντρώνουν πιο εύκολα μικροβιακή πλάκα και απαιτούν πιο προσεκτική στοματική υγιεινή. Σε διαφορετική περίπτωση προκαλείται ουλίτιδα και το σημείο αιμορραγεί κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Στην περίπτωση που η σχολαστική στοματική υγιεινή δεν είναι εφικτή, συστήνονται συχνότεροι οδοντιατρικοί καθαρισμοί κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, προκειμένου να θεραπευτεί η ουλίτιδα.

Υπερπλασία ούλων: Σε σπάνιες περιπτώσεις γύρω από στραβά δόντια παρατηρείται υπερπλασία ούλων. Καθώς το δόντι βρίσκεται σε λάθος θέση, παρασύρει μαζί του και το ούλο το οποίο βρίσκει ελεύθερο χώρο και μεγαλώνει. Εάν η υπερπλασία είναι μικρή, το μέγεθος των ούλων επανέρχεται στο φυσιολογικό σταδιακά κατά τη διάρκεια της θεραπείας σε 6-8 εβδομάδες. Σε περιπτώσεις εκτεταμένης υπερπλασίας, ενδέχεται να χρειαστεί ουλοπλαστική για την αφαίρεση του επιπρόσθετου ουλικού ιστού, τόσο για την επίτευξη καλύτερης στοματικής υγιεινής όσο και για τη βελτίωση της αισθητικής. Η ουλοπλαστική πλέον μπορεί να γίνει ανώδυνα με χρήση συσκευών laser, αναίμακτα και χωρίς τομή!

Τι μπορείς να κάνεις στο σπίτι
Εκτός από το τακτικό και σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών, τα ειδικά στοματικά διαλύματα ανακουφίζουν άμεσα τα πρησμένα ούλα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα ή σνακ. Αποφυγή σκληρών τροφών ή τροφών πουν κολλάνε επάνω στα δόντια μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω. Το κλειδί ωστόσο για την γρήγορη μείωση των συμπτωμάτων της ουλίτιδας είναι ο μεσοδόντιος καθαρισμός, είτε με οδοντικό νήμα είτε με μεσοδόντια βουρτσάκια. Σε ακραίες περιπτώσεις έντονου πόνου, ενδέχεται να χρειαστεί η λήψη παυσίπονου μέχρι την απόδειξη των συμπτωμάτων.

Θεραπεία
Τα πρησμένα ούλα και η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα είναι τα δύο πιο κοινά συχνά σημάδια ουλίτιδας. Τακτικοί οδοντιατρικοί καθαρισμοί, πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος. Όσο καλύτερη είναι η στοματική υγιεινή πριν την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να εμφανιστεί ουλίτιδα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση που τα συμπτώματα ουλίτιδας παραμένουν για περισσότερες από 4-5 ημέρες κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Οδοντιατρείο Smiles άμεσα.

Πρόληψη
Στις περιπτώσεις ορθοδοντικής θεραπείας με συγκολλούμενους ορθοδοντικούς μηχανισμούς, η εμφάνιση ουλίτιδας είναι ευκολότερη σε σχέση με την ορθοδοντική θεραπεία με κινητούς μηχανισμούς (μασελάκια), καθώς κάθε φορά που οι νάρθηκες αφαιρούνται το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να γίνει πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Η ουλίτιδα μπορεί να προληφθεί με το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα με μαλακή οδοντόβουρτσα, καθαρισμό μεταξύ των δοντιών με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, πλύσεις με αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα και αποφυγή ζαχαρούχων τροφών.

Share: