ΕΠΕΝΘΕΤΑ

ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αναπλήρωση της οδοντικής ουσίας που λείπει λόγω τερηδόνας ή κατάγματος

Ένθετα και επένθετα: Πολλά πλεονεκτήματα και ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα με μακροβιότητα στο χρόνο!

επένθετα

Τα ένθετα και τα επένθετα είναι δύο είδη αποκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για να αναπληρώσουν την οδοντική ουσία που λείπει λόγω τερηδόνας ή κατάγματος. Τοποθετούνται στα οπίσθια δόντια (προγόμφιοι και γομφίοι), ενώ οι μικρότερες σε μέγεθος αποκαταστάσεις ονομάζονται ένθετα και οι μεγαλύτερες επένθετα. Είναι δηλαδή «σφραγίσματα» που κατασκευάζονται εκτός στόματος και στη συνέχεια τοποθετούνται στο δόντι το οποίο έχει τροποποιηθεί κατάλληλα για να υποδεχτεί την κατασκευή, και συγκολλούνται με ειδικές κονίες. Χρησιμοποιούνται κυρίως στις περιπτώσεις μεγάλων βλαβών οι οποίες δεν μπορούν να αποκατασταθούν με ένα σφράγισμα, αλλά δεν είναι τόσο εκτεταμένες ώστε να επιβάλλεται η τοποθέτηση στεφάνης. Μπορούν να κατασκευστούν είτε από ρητίνη, είχε από πορσελάνη. Η πορσελάνη προσφέρεις αυξημένη αντοχή, μακροβιότητα και αισθητική εμφάνιση, ενώ η ρητίνη είναι οικονομικότερη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, τα ένθετα ρητίνης ή πορσελάνης, έχουν καλύτερη εμφάνιση και μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο από ένα λευκό σφράγισμα.

Ενδείκνυνται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Για την αντικατάσταση μεγάλων σφραγισμάτων
  • Σε κατάγματα δοντιών
  • Σε δόντια που έχουν απονευρωθεί
  • Σε οπίσθια δόντια της κάτω γνάθου που φαίνονται στο χαμόγελο, στην ομιλία κλπ
  • Σε ασθενείς νεαρής ηλικίας για την αποφυγή τροχίσματος του δοντιού
  • Για την αποφυγή τοποθέτησης θήκης
  • Για μία αισθητική αποκατάσταση που φαίνεται σαν φυσικό δόντι

Τα ένθετα και τα επένθετα συγκεντρώνουν πολλά πλεονεκτήματα. Προσφέρουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και μακροβιότητα στο χρόνο με διάρκεια ζωής 8-15 χρόνια, ανάλογα με την έκτασή τους και το υλικό κατασκευής τους. Μόλις παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα καλό είναι να γίνει ένας έλεγχος για τυχόν αντικατάσταση του επενθέτου . Είναι ανθεκτικά στη διάβρωση από όξινες τροφές αλλά και στην εναπόθεση χρωστικών. Δεν περιέχουν μέταλλο αποφεύγοντας το αντιαισθητικό γκριζάρισμα που παρατηρείται στις μεταλλοκεραμικές αποκαταστάσεις ενώ γίνονται ένα με το υπόλοιπο δόντι προσφέροντας φυσικό αποτέλεσμα. Είναι συντηρητικές κατασκευές και σέβονται τους υπολοιπόμενους οδοντικούς ιστούς, καθώς για την τοποθέτησή τους δεν χρειάζεται περιφερικό τρόχισμα του υγιούς τμήματος του δοντιού, όπως συμβαίνει με τις στεφάνες. Προστατεύουν τα δόντια από κατάγματα, από ψυχρά και θερμά ερεθίσματα και δεν επηρεάζονται από τις εναλλαγές της θερμοκρασίας όπως τα μαύρα σφραγίσματα.

Για την ολοκλήρωση τους απαιτούνται δύο επισκέψεις, με μεσοδιάστημα 6-7 ημερών, ενώ μετά την τοποθέτησή τους αποφεύγεται η μάσηση πάγου, δάγκωμα σκληρών αντικειμένων, η συγκράτηση αντικειμένων με τα οπίσθια δόντια και άλλες συνήθειες που ασκούν υπέρμετρες, μη φυσιολογικές δυνάμεις στην περιοχή των αποκαταστάσεων.

Δελφών 56 & Φλέμινγκ

ΤΚ. 54642 Θεσσαλονίκη

+30 2313 042147

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ - Παρ: 10:00 - 21:00

Ραντεβού

info@odontiatreio-smiles.gr