Μέτρα στοματικής υγιεινής στην εποχή του κορονοϊού

Μέτρα στοματικής υγιεινής - κορονοϊός

Μέτρα στοματικής υγιεινής στην εποχή του κορονοϊού

Διανύουμε μία περίοδο γενικευμένης εξάπλωσης του κορονοϊού Covid-19, ο οποίος προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού με συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη και το κρυολόγημα. Το στόμα είναι ο καθρέφτης του υπόλοιπου σώματος, και παρόλο που η στοματική υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά, συχνά παραμελείται. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη στοματική μας υγεία και τον κορονοϊό και τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να μην νοσήσουμε αλλά και εάν νοσήσουμε;

Πρέπει να πάω στον οδοντίατρο εάν πονάω;

Θυμηθείτε ότι #menoumespiti για να ελέγξουμε την μετάδοση του ιού. Έτσι αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις με το παραμικρό. Ωστόσο η έγκαιρη αποτροπή οδοντιατρικής λοίμωξης είναι υψίστης σημασία για τη γενική υγεία. Αφήνοντας μία οδοντική λοίμωξη μερικές μέρες ή κάποιες φορές και μερικές ώρες, μπορεί να αλλάξει εντελώς την κλινική της εικόνα προς το χειρότερο αλλά και την ενδεικνυόμενη θεραπεία. Επιπλέον, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω μιας οδοντικής λόιμωξης, μπορεί να σημαίνει και μεγαλύτερη πιθανότητα νόσησης από οποιοδήποτε άλλο μικρόβιο ή ιό, της γρίπης ή τον κορονοϊό Covid-19. Έτσι σε περίπτωση επείγοντος, μη διαστάσετε να τηλεφωνήσετε στο Οδοντιατρείο Smiles για να κλείσετε το ραντεβού σας. Γενικά, ως επείγοντα θεωρούνται τα περιστατικά με πόνο, προβλήματα με φρονιμήτες ή χαλασμένα δόντια, έντονος ή και σφυγμώδης πόνος στη γνάθο, οίδημα μέσα στο στόμα ή γύρω από αυτό, πόνος που φτάνει μέχρι το αυτί, οδοντικό τραύμα και ατυχήματα με κατάγματα ή εκγομφώσεις δοντιών, σπάσιμο δοντιού ή παλιού σφραγίσματος, πόνος κάτω από παλιές θήκες, πόνος σε απονευρωμένα δόντια ή ενόχληση από κινητές οδοντοστοιχίες (μασέλες).

Είναι απαραίτητο να βουρτσίζω τα δόντια μου εάν νοσήσω από τον κορονοϊό;

Η σωστή στοματική υγιεινή, σε κάθε περίπτωση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενική υγεία. Η στοματική κοιλότητα αποτελεί μία συχνή πηγή εισόδου της λοίμωξης, προκειμένου να προχωρήσει προς το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Ο κορονοϊός μολύνει κύτταρα σε βαθύτερα σημεία του αναπνευστικού συστήματος όπως οι πνεύμονες, σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης που ξεκινάει τη δράση του από τη μύτη και το λαιμό. Για να φτάσει στα βαθύτερα αυτά σημεία, εκτός της μεταφοράς του μέσω εισπνοής σωματιδίων, ταξιδεύει στην τραχεία και στους πνεύμονες μέσω των εκκρίσεων της μύτης και του λαιμού. Διατήρηση ενός καθαρού στομάτος, χωρίς παθογόνα, είναι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή υψίστης σημασίας. Σε περίπτωση νόσησης, συνεχίστε να τηρείται τα μέτρα στοματικής υγιεινής και αλλάξτε την οδοντόβουρτσα σας μετά την ίαση και παροτρύνετε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενειάς σας να αντικαταστήσουν τις οδοντόβουρτσες τους, καθώς συνήθως τοποθετούνται όλες μαζί σε ένα βαζάκι στο μπανιο. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο που αφήνετε την οδοντόβουρτσα σας όσο έχετε συμπτώματα, αλλά και 14 ημέρες μετά, έτσι ώστε να μην επιμολύνετε επιφάνειες ή άλλες οδοντόβουρτσες.

Τι μέτρα στοματικής υγιεινής μπορώ να λάβω για να μη νοσήσω;

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας για 2-3’ κάθε πρωί και βράδυ μετά το γεύμα, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για να καθαρίσετε τις επιφάνειες μεταξύ των δοντιών στις οποίες δεν έχει πρόσβαση η οδοντόβουρτσα, και αντισηπτικό στοματικό διάλυμα. Καθώς έχει βρεθεί ότι ο ιός 2019-nCoV είναι ευαίσθητος στην οξείδωση, συστήνεται να χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα που περιέχουν 1% περοξείδιο του υδρογόνου (hydrogen peroxide) ή 0.2% ποβιδόνη (povidone).
  • Καθαρίστε τη γλώσσα σας είτε βουρτσίζοντας την με την οδοντόβουρτσα, είτε με το ειδικό εργαλείο καθαρισμού γλώσσας που μπορείτε να προμηθευτείτε από φαρμακείο. Έχει βρεθεί ότι οι υποδοχείς ACE2 που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην είσοδο του ιού μέσα στα κύτταρα για να προκληθεί η λοίμωξη, εκφράζονται σε μεγάλη ποσότητα στα επιθηλιακά κύτταρα της γλώσσας.
  • Σαφώς δε θα πρέπει να παραλείπετε τα μέτρα γενικής υγιεινής. Μην αγγίζετε το πρόσωπο σας, καθώς μάτια, μύτη και στόμα, καθώς και αμυχές ή ανοιχτές πληγές αποτελούν δυνητικές πηγές εισόδου του ιού στον οργανισμό. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας και το πρόσωπο σας με σαπούνι και χλιαρό νερό. Φυσάτε συχνά τη μύτη σας έτσι ώστε να απομακρύνεται σε χαρτομάντηλο η βλέννα στην οποία δυνητικά μπορεί να έχει επικαθήσει ο ιός. Χρησιμοποιείστε αντισηπτικό χεριών όταν δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας, όχι σαν υποκατάστατο του πλυσίματος όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Το αντισηπτικό χεριών θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη (ιδανικά 70%) για να είναι αποτελεσματικό. Κρατάτε αποστάσεις ασφαλείας από άλλους ανθρώπους, αποφύγετε τις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε κλειστό χώρο, ακόμη και στο ίδιο μας το σπίτι. 
Share: