Πότε πρέπει να πάνε τα μικρά παιδιά στον οδοντίατρο

μικρά παιδιά και οδοντίατρος

Πότε πρέπει να πάνε τα μικρά παιδιά στον οδοντίατρο

Τα παιδικά δόντια ξεκινούν να διαπλάθονται πολύ νωρίς, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες ξεκινάει η διάπλαση των πρώτων παιδικών δοντιών. Μέχρι την ηλικία των 4 ετών, όλα τα μόνιμα δόντια έχουν δημιουργηθεί και ενασβεστιωθεί, αλλά βρίσκονται ακόμη μέσα στο οστό των γνάθων. Πότε λοιπόν πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο και τι γίνεται από εκεί κι έπειτα;

Πότε & Γιατί

Με βάση τις οδηγίες της Ελληνικής, της Ευρωπαϊκής και της Αμερικάνικης Εταιρίας Παιδοδοντιατρικής, η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με την ανατολή του πρώτου παιδικού δοντιού και όχι αργότερα από την ηλικία του 1 έτους. Οι λόγοι είναι κυρίως συμβουλευτικοί και προληππτικοί – με τον ίδιο τρόπο που προγραμματίζονται οι επισκέψεις στον παιδίατρο, για εμβολιασμό ή για την εξέταση της ανάπτυξης των δοντιών, ο οδοντίατρος μπορεί να αναγνωρίσει αναπτυξιακές βλάβες στα πρώτα δόντια του παιδιού ή καθυστέρηση ανατολής τους. Σημαντική είναι η συμβολή του οδοντιάτρου τόσο στην ενημέρωση για τη στοματική υγεινή του παιδιού – ναι, τα παιδικά δόντια πρέπει να βουρτσίζονται από τη στιγμή που κάνουν την εμφάνιση τους στο στόμα – αλλά και για τη διατροφή του σχετικά με την αποφυγή της τερηδόνας, της νόσου των δοντιών από την οποία με βάση τις τελευταίες έρευνες εμφανίζουν 1 στα 2 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα. Τέλος το παιδί έρχεται σε επαφή με τον «ειδικό γιατρό για το στόμα του», αναγνωρίζει σταδιακά με τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις τη διαδικασία της εξέτασης της στοματικής κοιλότητας ως οικεία και δεν αντιδρά αρνητικά εάν μελλοντικά χρειαστεί οποιαδήποτε θεραπευτική οδοντιατρική πράξη παιδοδοντίας. Μετά την πρώτη επίσκεψη, οι επανέλεγχοι προγραμματίζονται κάθε 6 ή 12 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού.

Προετοιμάστε σωστά το παιδί

Εάν πρόκειται για παιδί προσχολικής ηλικίας μπορείτε με απλά λόγια να το προετοιμάσετε για την επερχόμενη επίσκεψη του χρησιμοποιώντας ενθαρρυντικές φράσεις και λέξεις με θετική σημασία και αποφεύγοντας να του μεταφέρετε δυσάρεστες εμπειρίες που πιθανόν να είχατε εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας στο παρελθόν. Αποφύγετε επίσης να δίνετε στην μελλοντική οδοντιατρική επίσκεψη την έννοια της τιμωρίας – «εάν δεν πλύνεις τα δόντια σου, θα σε πάω στον οδοντίατρο» – διότι τότε το παιδί συγχέει την οδοντιατρική επίσκεψη με μία αρνητική εμπειρία, και χωρίς να έχει δοκιμάσει, είναι αρνητικά προδιατεθειμένο. Προσπαθήστε να μιλήσετε στο παιδί με ενθουσιασμό για την επίσκεψη αυτή και αποφύγετε να του μεταδώσετε πιθανό δικό σας άγχος.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες φράσεις όταν περιγράφετε στο παιδί την επίσκεψη στον οδοντίατρο:

  • Θα πάτε στον «παιδικό οδοντίατρο»
  • Ο οδοντίατρος θα μετρήσει τα δοντάκια του
  • Ο οδοντίατρος θα του δείξει πως να πλένει σωστά τα δόντια του
  • Ο οδοντίατρος θα του πει μικρά μυστικά για να μη χαλάσουν τα δόντια του
  • Ο οδοντίατρος θα βγάλει φωτογραφίες τα δοντάκια του

Αντίθετα, αποφύγετε τα ακόλουθα:

  • Μην κλάψεις στον οδοντίατρο
  • Μην ανησυχείς, δε θα πονέσει
  • Μη φοβάσαι
  • Δε χρειάζεται να στεναχωριέσαι
Share: