Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή για γερά δόντια

Δεν αρκεί μόνο το βούρτσισμα των δοντιών για να διατηρήσεις τα δόντια σου υγιή, χωρίς τερηδόνα και ουλίτιδα. Η καθημερινή διατροφή είναι εξίσου σημαντική καθώς η υφή της τροφής (μαλακή ή σκληρή) και η περιεκτικότητα της σε υδατάνθρακες και ανόργανα άλατα όπως φώσφορος, ασβέστιο και μαγνήσιο, είναι καθοριστική για την εξέλιξη των οδοντικών νόσων. Δεν αρκεί το «μην τρως γλυκά» για να μη χαλάσουν τα δόντια σου!

Το σώμα εργάζεται σκληρά για να μετατρέψει τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Η ανάπτυξη καλών διατροφικών συνηθειών μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετική στοματική υγεία χωρίς τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά την αποφυγή ορισμένων τροφών που μπορούν να επιταχύνουν την τερηδόνα, όπως τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Το να γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερα για τη στοματική υγεία και τη διατήρηση υγιών δοντιών είναι το πρώτο βήμα προς τη λήψη έξυπνων διατροφικών αποφάσεων. Αυτό δεν σημαίνει μόνο κατανάλωση των σωστών φρούτων και λαχανικών αλλά και την σωστή ποσότητα των τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Οι ομάδες τροφίμων που θα χρειαστεί να αναζητήσουμε για την πρόληψη της τερηδόνας στα δόντια είναι οι φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τροφές με βιταμίνη C αλλά και βιταμίνη D.

 

Συμβουλές για την πρόληψη της τερηδόνας:

  1. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα.
  2. Φροντίστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K)
  3. Πίνετε αρκετό νερό.

 

Η διατήρηση υγιών δοντιών είναι σαν να διατηρείτε ένα αυτοκίνητο. Για να διατηρήσετε ένα δυνατό όχημα σε λειτουργία, πρέπει να το γεμίσετε με το σωστό πετρέλαιο ή την σωστή βενζίνη και να κάνετε επισκευές όταν χρειάζεται. Ομοίως, τα δόντια απαιτούν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και φροντίδα για να παραμείνουν υγιή και δυνατά. Την επόμενη φορά που θα πάτε να πάρετε καφέ πριν τη δουλειά, πιείτε ένα πράσινο τσάι. Αντί να φάτε τσιπς στο γραφείο, μπορείτε να φάτε στικς λαχανικών. Μικρές επιλογές όπως αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Οι χυμοί

Γενικά, τα τρόφιμα που είναι κολλώδη και ζαχαρούχα βλάπτουν τα δόντια. Όταν τα τρόφιμα είναι κολλώδη, τείνουν να παραμένουν περισσότερο στα δόντια, γεγονός που δίνει στα βακτήρια μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσουν βλάβη στα δόντια. Τα όξινα τρόφιμα μπορεί επίσης να είναι μία κακή επιλογή, καθώς το οξύ μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών. Τρόφιμα και ποτά που είναι και ζαχαρούχα και όξινα, όπως οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων και τα αναψυκτικά, μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλάσια βλάβη στα δόντια. Όλα τα αναψυκτικά είτε περιέχουν ζάχαρη είτε όχι, θα έχουν οξύ. Αυτό μπορεί να βλάψει τα δόντια και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τερηδόνα και οδοντική διάβρωση. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα αναψυκτικά εάν θέλετε να διατηρήσετε τα δόντια πιο υγιή. Εάν χρειάζεται να πιείτε ένα αναψυκτικό, αποφύγετε να βουρτσίσετε τα δόντια αμέσως μετά καθώς το οξύ μαλακώνει το σμάλτο των δοντιών καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στην τριβή.

Το ποπ κορν

Το ποπ κορν είναι ένα υγιεινό σνακ εναλλακτικό στα πατατάκια, αλλά υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να είναι πολύ κακό για τα δόντια. Συνήθως απολαμβάνουμε ποπ κορν κατά τη διάρκεια μιας ταινίας, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δώσει στα βακτήρια περισσότερο χρόνο να βλάψουν τα δόντια, καθώς επιμηκύνεται ο χρόνος λήψης του γεύματος κατά τη διάρκεια της ταινίας. Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο να φάτε ποπ κορν χωρίς να κολλήσουν ανάμεσα στα δόντια. Τέλος, οι σκληροί πυρήνες που μπορεί να έχουν κάποια ποπ κορν μπορούν να σπάσουν τα δόντια κατά λάθος εάν η γνάθος πατήσει στραβά.

Το ψωμί

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν συνήθως τα περισσότερα από τα αγαπημένα τρόφιμα όλων, όπως το λευκό ψωμί, τα κράκερ, τα πατατάκια ή τηγανητές πατάτες. Όλοι αυτοί είναι απλοί υδατάνθρακες που διασπώνται σε σάκχαρα. Μόλις αυτά τα σάκχαρα αναμειχθούν με τα βακτήρια στο στόμα, διασπώνται και δημιουργούν γαλακτικό οξύ που δημιουργεί διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Το λευκό ψωμί είναι ο χειρότερος ένοχος, καθώς τείνει τα κολλάει εύκολα στα δόντια, δίνοντας τα βακτήρια περισσότερο χρόνο να δημιουργήσουν οξύ. Επιπλέον, εφόσον δεν ανήκουν στην κατηγορία «γλυκά», δεν θεωρούνται κακές τροφές για τα δόντια και καταναλώνονται χωρίς μέτρο.

Τα αποξηραμένα φρούτα

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι σταφίδες, τα αποξηραμένα βερίκοκα κ.α. αποτελούν παράδειγμα υγιεινών, θρεπτικών σνακ. Τα σάκχαρα που βρίσκονται σε αυτά τα φρούτα είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένα λόγω της ξήρανσης τους. Επίσης, η μαστιχωτή υφή τους τα κάνει επιρρεπή να κολλάνε στα δόντια, δίνοντας στα βακτήρια επιπλέον χρόνο για να προκαλέσουν ζημία.

Το τουρσί

Τα τουρσί, στα οποία χρησιμοποιούν ξύδι για τη διαδικασία ετοιμασίας τους, το οποίο με την σειρά του περιέχει οξύ. Αυτό το οξύ μπορεί να προκαλέσει λεκέδες καθώς και διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Πολλά τουρσί περιέχουν και ζάχαρη η οποία επίσης συμβάλλει στην εμφάνιση τερηδόνας.

Το κρασί

Τόσο το λευκό όσο και το κόκκινο κρασί περιέχουν διαβρωτικό οξύ, το οποίο λειτουργεί για να μαλακώσει το σμάλτο. Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης ενώσεις γνωστές ως τανίνες, οι οποίες στεγνώνουν στο στόμα και λεκιάζουν τα δόντια. Εάν πρόκειται να πιείτε κρασί, βουρτσίστε τα δόντια εκ των προτέρων για να μειώσετε την ποσότητα της μικροβιακής πλάκας στην οποία μπορεί να κολλήσει κρασί. Θα πρέπει επίσης να περιμένετε 30 λεπτά αφού πιείτε κρασί για να βουρτσίσετε ξανά τα δόντια σας.

Τα φρούτα

Τα εσπεριδοειδή μπορούν να αποτελούν σημαντικό μέρος κάθε υγιεινής διατροφής, αλλά όταν τρώτε πολλά από αυτά, το κίτρινο οξύ στα φρούτα μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών, γεγονός που αφήνει τα δόντια ευάλωτα στις τερηδόνες. Τα λεμόνια, τα λάιμ και το γκρέιπφρουτ είναι ιδιαίτερα όξινα. Όταν πίνετε χυμό δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα καλαμάκι έτσι ώστε το οξύ να παρακάμψει τα δόντια σας.

Οι καραμέλες

Οι καραμέλες παραμένουν στο στόμα σας για λίγο καθώς περιμένετε να διαλυθούν. Μπορεί να χρειαστούν περίπου δέκα λεπτά για να διαλυθούν οι καραμέλες και δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καραμέλας. Επειδή η ζαχαρούχα λιχουδιά κάνει πολύ χρόνο να διαλυθεί στο στόμα σας, δίνει στα βακτήρια περισσότερο χρόνο για να προξενήσουν βλάβη. Η καραμέλα έχει επίσης λόγω της σκληρής σύστασης της τη δυνατότητα να προκαλέσει κατάγματα και ρωγμές.

Θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού στο Οδοντιατρείο Smiles στη Θεσσαλονίκη; Καλέστε μας στο +30 2313 042147 ή πατήστε το παρακάτω κουμπί και συμπληρώστε τα στοιχεία σας!

Ζητήστε Ραντεβού

Share: