Ποιά είναι η ηλικία του χαμόγελου σας;

ηλικία χαμόγελου

Ποιά είναι η ηλικία του χαμόγελου σας;

Τα δόντια ως αναπόσταστο τμήμα της στοματικής κοιλότητας και του οργανισμού μας ακολουθούν την ηλικία μας, ενώ οι καθημερινές μας συνήθειες σταδιακά αποτυπώνονται στο χαμόγελό μας, κάνοντάς το λιγότερο φωτεινό. Τι μπορεί να φθείρει τα δόντια σας σε κάθε ηλικία και πως το αντιμετωπίζετε;

Τα νιάτα των 20
Τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα ποτά και τα φαγητά με έντονες χρωστικές, αλλά και το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν κιτρίνισμα στα δόντια σας. Μπορείτε να το παρατηρήσετε εύκολα μετά από ένα φλυτζάνι καφέ ή κόκκινο κρασί πριν ξεπλύνετε το στόμα σας ή φάτε κάτι άλλο. Παράλληλα η συσσώρευση οδοντικής πλάκας από ατελές βούρτσισμα ή τη μη χρήση οδοντικού νήματος, επιιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τέλος στραβά ή συνωστισμένα δόντια, ιδιαίτερα στην κάτω γνάθο, δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για την κατακράτηση πλάκας, όσο καλά κι αν προσπαθείτε να βουρτσίζετε.

Η θεραπεία:
Για να κρατήσετε την πλάκα υπό έλεγχο, θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά κάθε 6 μήνες τον οδοντίατρο, να βουρτσίζετε τα δόντια σας για 3 λεπτά καθημερινά, και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Στην επίσκεψη στον οδοντίατρο, γίνεται καθαρισμός δοντιών και αφαιρείται η πλάκα από τα δυσπρόσιτα σημεία και οι εξωτερικές χρωστικές που έχουν δημιουργηθεί από τη διατροφή μας

Η ηλικία των 30
Οι επιφανειακές χρωστικές που αναφέρθηκαν νωρίτερα, παραμένοντας στα δόντια δημιουργούν μόνιμη δυσχρωμία, κιτρινίζοντας ή γκριζάροντας το χρώμα των δοντιών. Παράλληλα, ανιχνεύονται μικρές ρωγμές που έχουν προκληθεί από το σφίξιμο των δοντιών ή από τη συνήθειά μας να τα χρησιμοποιούμε σαν εργαλεία, αλλά και κατάγματα στα άκρα των μπροστινών δοντιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όχι μόνο αλλοιώνεται το σχήμα και η εμφάνιση των δοντιών, αλλά οι χρωστικές μπορούν ευκολότερα να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του δοντιού μέσω των ρωγμών.

Η θεραπεία:

Για να απαλαχτείτε από τις χρωστικές, στον 6-μηνιαίο οδοντιατρικό καθαρισμό γίνεται αφαίρεσή τους με αεραποτριβή και στίλβωση των δοντιών με ειδικές προστατευτικές πάστες. Εάν πρόκειται για χρωστικές που έχουν προσροφηθεί από την επιφάνεια των δοντιών, μπορούν να αφαιρεθούν μόνο με gel λεύκανσης με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ανάλογα με τη βαρύτητα των χρωστικών μπορεί να γίνει λεύκανση μόνο στο ιατρείο ενισχύοντας τη δράση του gel με λάμπα LED, η να συνδιαστεί με kit λεύκανσης για το σπίτι και λευκαντικές οδοντόκρεμες, πάντα με βάση τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Χρησιμοποιώντας τα αναξέλεγκτα, προκαλούνται φθορές στα δόντια, αποτριβές, και απώλεια της φυσικής τους γυαλάδας. Η αποκατάσταση των μικροκαταγμάτων και των ρωγμών γίνεται χωρίς τη χρήση τροχού με τις τεχνικές bonding  και cosmetic recontouring.

Τα ώριμα χρόνια των 40+
Η συσσώρευση των οδοντικών φθορών και η φυσιολογική γήρανση των δοντιών, αποτυπώνονται τόσο στο σχήμα, στο μέγεθός τους και στη θέση τους, αλλά περισσότερο στο χρώμα τους. Ιδιαίτερα δε, όταν απουσιάζει η πρόληψη από μικροτερες ηλικίες, οι φθορές αυτές είναι πιο εκτεταμένες και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και ευαισθησία στα δόντια και προβλήματα στο εσωτερικό τους. Η κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών, η λήψη φαρμάκων, η ανεξέλεγκτη χρήση λευκαντικών gel στο σπίτι αλλά και DIY συνταγών για λεύκανση των δοντιών από το διαδίκτυο κάνουν τα δόντια πορώδη με αποτέλεσμα να απορροφούν χρωστικές γρηγορότερα αλλά και να αισθάνονται τα εξωτερικά ερεθίσματα εντονότερα ως ευαισθησία. Ακόμη συσσώρευση πολλών σφραγισμάτων και προσθετικών αποκαταστάσεων στο στόμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ανομοιομορφο χρωματικό τόνο.

Η θεραπεία:

Για την αντιμετώπιση της ευαισθησίας και το κλείσιμο των ανοιχτών πόρων, προτείνεται μία θεραπεία απευαισθητοποίησης σε συνδιασμό με ειδικές οδοντόκρεμες που βοηθούν στη μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος. Για να λευκάνουν τα δόντια με ασφαλή τρόπο, μπορεί να γίνει μία ήπια λευκανση στο ιατρείο με την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Αντικαταστήστε τα παλιά σφραγίσματα και αλλάξτε τα μαύρα σφραγίσματα που διαταράσσουν την αισθητική. Εάν μάλιστα εντοπίσετε ενοχλητική γκρίζα χρώση στα όρια των δοντιών σας με τα ούλα σε περιοχές που έχετε θήκες, τότε ήρθε η στιγμή να αντικαταστήσετε τις παλιές εργασίες με ολοκεραμικές στεφάνες, που λόγω απουσίας μετάλλου, δε θα γκριζάρουν ποτέ! Τέλος, στην περίπτωση που δεν είστε ικανοποιημένοι από τα μπροστινά σας δόντια και εντοπίζετε το πρόβλημα στη θέση τους, στο σχήμα τους, στο μέγεθός τους, στο χρώμα τους και στην ύπαρξη επιφανειακών ρωγμών, τότε με την αγαπημένη επιλογή των VIPs, τις όψεις πορσελάνης ή ρητίνης, αναβαθμίζετε άμεσα το χαμόγελό σας με μεγάλη διάρκεια στο χρόνο.

Share: