Μπορεί η πιπίλα να χαλάσει τα δοντια του παιδιού;

Μπορεί η πιπίλα να χαλάσει τα δοντια του παιδιού;

Μπορεί η πιπίλα να χαλάσει τα δοντια του παιδιού;

Η χρήση της πιπίλας ένας συνηθισμένος τρόπος κάλυψης της ανάγκης του θηλασμού, πού μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά κατά της συνήθειας που αναπτύσσουν πολλά παιδιά του θηλασμού του δακτύλου, δυνητικά όμως μπορεί να έχει επίπτωση τόσο στην ανάπτυξη των γνάθων και στην ανατολή των δοντιών, όσο και στον τερηδονισμό των νεογιλών δοντιών.  

Δείτε παρακάτω πως να αποφύγετε τα κακώς κείμενα από τη λανθασμένη χρήσης της.

• Το μέγεθος της πιπίλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μη χωράει ολόκληρη στο στόμα του παιδιού, ενώ η κατασκευή της θα πρέπει να είναι συμμετρική για να τοποθετείται σωστά στο στόμα.

• Η προστατευτική εξωτερική πλαστική ασπίδα πρέπει να είναι καμπύλη για να αγκαλιάζει σωστά τα χείλη και να έχει πολλές και μεγάλες τρύπες αερισμού, ώστε να αποφεύγονται δερματικοί ερεθισμοί από το σάλιο.

• Η θηλή πρέπει να είναι μαλακή και ευλύγιστη με λεπτό αυχένα. Θα πρέπει επίσης να έχει πεπλατυσμένο σχήμα και μικρό ύψος για να επηρεάζει όσο λιγότερο γίνεται την ανάπτυξη των γνάθων και την ανατολή των δοντιών.

• Για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να ελέγχεται ότι η πιπίλα δεν μπορεί να αποσυναρμολογηθεί από ένα παιδί, και δεν θα πρέπει να στερεώνεται με αλυσίδες ή κορδέλες γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

• Απαγορεύεται η επάλειψη της πιπίλας με ζάχαρη ή μέλι, γιατί αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα εμφάνισης τερηδονικών βλαβών στα νεογιλά δόντια του παιδιού, κατάσταση γνωστή ως «τερηδόνα από μπιμπερό».

• Απαγορεύεται επίσης ο καθαρισμός της πιπίλας με το στόμα των γονέων, καθώς οι μικροοργανισμοί που είναι εγκατεστημένοι στο στόμα των ενηλίκων μπορούν να μεταφερθούν στο στόμα του παιδιού, στο οποίο δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη οι αμυντικοί μηχανισμοί. Έτσι μπορεί να παρατηρηθεί δημιουργία τερηδονικών βλαβών σε πολύ μικρή ηλικία.

• Η χρήση τόσο της πιπίλας όσο και της συνήθειας του θηλασμού του δακτύλου, θα πρέπει να σταματήσει πριν την ηλικία των 4 ετών, για την πρόληψη βλαβών από την παραμορφωμένη ανάπτυξη των γνάθων. Έτσι, τυχόν παραμορφώσεις των δοντιών ή των γνάθων θα μπορέσουν να διορθωθούν αυτόματα με την ανάπτυξη του παιδιού ή με μικρές παρεμβάσεις με προληπτικές ορθοδοντικές συσκευές.

Share: