Πόσο καιρό αντέχουν οι στεφάνες (θήκες);

θήκες δοντιών

Πόσο καιρό αντέχουν οι στεφάνες (θήκες);

Οι οδοντιατρικές αποκαταστάσεις τοποθετούνται προκειμένου να επιδιορθώσουν μία μικρή ή μεγάλη βλάβη των οδοντικών ιστών. Είτε πρόκειται για ένα απλό σφράγισμα, για ένα ένθετο, επένθετο ή για μία στεφάνη (θήκη), κάθε οδοντιατρική εργασία μπορεί να επιβιώσει στο στοματικό περιβάλλον συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εάν δε συνυπάρχουν κακοτεχνίες ή πλημμελής στοματική υγιεινή, το χρονικό διάστημα αυτό μικραίνει.

Γιατί όμως να αντικαταστήσω μία στεφάνη μετά από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Διότι πολύ απλά, τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερο, αλλά ούτε και να προστατέψουν τις εναπομένουσες οδοντικές δομές, και αυτό είναι τεκμηριωμένο από πολλες δημοσιευμένες μελέτες παγκοσμίως. Έτσι, δημιουργούνται μικρές βλάβες, συνήθως στα όρια των αποκαταστάσεων, οι οποίες με το χρόνο εξελίσσονται σε μεγαλύτερες, και ενδέχεται να προκαλέσουν πόνο αλλά και να επηρεάσουν τα διπλανά δόντια. Οι βλάβες που εξελίσσονται κάτω από τις στεφάνες δημιουργούνται και επεκτείνονται με «ύπουλο» τρόπο καθώς δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές κλινικά λόγω της κάλυψης από τη στεφάνη, αλλά ούτε και ακτινογραφικά λόγω του ότι ο μεταλλικός σκελετός της στεφάνης μπλοκάρει την ακτινοβολία και δεν επιτρέπει την απεικόνιση του εσωτερικού του δοντιού. Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη αντικατάστασης της στεφάνης κρίνεται εξατομικευμένα, και διαπιστώνεται μετά από κλινική εξέταση και ακτινογραφικό έλεγχο.

Πότε χρειάζεται αντικατάσταση μια στεφάνη (θήκη) ;

Συνήθως μια στεφάνη αντέχει 10 – 15 ή ακόμα και περισσότερα χρόνια, με την προϋπόθεση όμως, ότι ο ασθενής θα φροντίζει για την καθημερινή υγιεινή του στόματος. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που πρέπει να αντικατασταθεί νωρίτερα όταν διαπιστωθεί:

1.  Υποχώρηση των ούλων

2.  Αποχρωματισμός της στεφάνης

3.  Γκριζάρισμα της περιοχής των ούλων

4.  Αδυναμία χρήσης νήματος – σκίσιμο νήματος

5.  Σπάσιμο της στεφάνης

6.  Πόνος στο δόντι κατά τη μάσηση ή αυτόματα

7.  Τερηδόνα στο όριο της στεφάνης

8.  Σπάσιμο δοντιού

9.  Ανάγκη τοποθέτησης γέφυρας

10. Αλλεργία στο μέταλλο

Επίσης: Μάθετε τα πάντα για για τα σφραγίσματα.

Share:

Δελφών 56 & Φλέμινγκ

ΤΚ. 54642 Θεσσαλονίκη

+30 2313 042147

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ - Παρ: 10:00 - 21:00

Ραντεβού

info@odontiatreio-smiles.gr