Πρέπει να βγάλω τους φρονιμήτες πριν τη ορθοδοντική θεραπεία;

Πρέπει να βγάλω τους φρονιμήτες πριν τη ορθοδοντική θεραπεία

Πρέπει να βγάλω τους φρονιμήτες πριν τη ορθοδοντική θεραπεία;

Τα στραβά δόντια διορθώνονται με ορθοδοντική θεραπεία. Όλο και περισσότεροι ενήλικες επιλέγουν να ισιώσουν τα δόντια τους με τεχνικές αόρατης ορθοδοντικής, όπως Invisalign και Clear Aligners, που διορθωνουν τα στραβά δόντια με ορθοδοντικούς μηχανισμούς που δεν φαίνονται! Η ορθοδοντική θεραπεία δεν επιλέγεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους αισθητικής. Τα ίσια δόντια προσφέρουν πιο αποτελεσματική σύγκλειση και μάσηση, λιγότερους πόνους της κροταφογναθικής άρθρωσης, ευκολότερο βούρτσισμα των δοντιών – και έτσι -καλύτερη υγεία του περιοδοντίου και αποφυγή περιοδοντίτιδας. Το σωστότερο βούρτσισμα των δοντιών δημιουργεί καλύτερες συνθήκες και για την αποφυγή ουλίτιδας και τερηδόνας. Ωστόσο είναι η εξαγωγή των φρονιμητών πάντα προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ορθοδοντική θεραπεία; «Θέλω να ισιώσω τα δόντια μου, αλλά φοβάμαι να βγάλω τους φρονιμήτες». Αυτό σημαίνει ότι θα μείνω με στραβά δόντια για πάντα;

Τι συμβαίνει με τους φρονιμήτες

Οι φρονιμήτες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλουν μετά την εφηβεία ή στις αρχές της ενήλικης ζωής. Όσο μεγαλύτερη η ηλικία, τόσο λιγότερο πιθανό να ανατείλει ένας φρονιμήτης. Επειδή συνήθως η ορθοδοντική θεραπεία στα παιδιά ξεκινάει πολύ πριν την ανατολή των φρονιμητών, είναι εύλογη η ανησυχία εάν η ανατολή τους λίγα χρόνια αργότερα θα σπρώξει τα δόντια που έχουν ισιώσει και θα προκαλέσει συνωστισμό. Μάλιστα μερικές φορές οι φρονιμήτες δεν ανατέλουν πλήρως μέσα στη στοματικη κοιλότητα, αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να προκαλέσουν μικρές μετακινήσεις στα δόντια.

Ποιά είναι τα αρνητικά;

Κατά την ανατολή τους οι φρονιμήτες πιέζουν τα υπόλοιπα δόντια προς τα εμπρός. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει συνωστισμό στην πρόσθια περιοχή, καθώς εκεί συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες δυνάμεις. Επίσης η ανατολή ενός φρονιμήτη που χτυπάει τη ρίζα του διπλανού δοντιού μπορεί να προκαλέσει απορρόφηση της ρίζας του, και στην συνέχεια απώλεια του δοντιου, ανεξάρτητα εάν έχει γίνει ορθοδοντική θεραπεία ή όχι.

Και ποια είναι η λύση;

Η σωστή κατάρτιση ενός σχεδίου θεραπείας, μετά από κλινική και ακτινογραφική εξέταση μπορεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα. Η κατεύθυνση ανατολής ενός φρονιμήτη μπορεί να προβλεφθεί με βάση σύγχρονες ακτινογραφικές λήψεις, πριν ξεκινήσει να ανατέλει. Η χρονική στιγμή έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας στον ενήλικα μπορεί επίσης να επιλεγεί να γίνει εφόσον έχουν ανατείλει οι φρονιμήτες, έτσι ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά τα προβλήματα. Σε περίπτωση έναρξης της ορθοδονικής θεραπείας σε παιδική ή εφηβική ηλικία, δεν είναι απαραίτητη πάντα η προληπτική εξαγωγή των φρονιμητών, καθώς ορισμένες φορές δεν επηρεάζουν ούτε εμπλέκονται στις μετακινήσεις των δοντιών. Ωστόσο εάν επιλέξουμε να τους αφαιρέσουμε, έχουμε λιγότερες πιθανότητες να μας ανησυχήσουν μελλοντικά!

Πότε να ανησυχήσουμε για τους φρονιμήτες;

Κατά την ανατολή των φρονιμητών, τα παρακάτω σημάδια είναι πιθανό να μας ανησυχήσουν και να προκαλέσουν προβλήματα στη συνολική στοματική υγεία. Εάν οι φρονιμήτες σπρώχνουν τα υπόλοιπα δόντια, συνήθως δημιουργείται μία αίσθηση διάχυτης πίεσης στη γνάθο, στην πλευρά που βρίσκεται ο φρονιμήτης και δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε την πηγή αυτής της πίεσης. Επιπλέον μπορεί να προκληθεί οίδημα στο ούλο τοπικά γύρω από το φρονιμήτη, δυσάρεστη αναπνοή λόγω της συλλογής μικροβίων και έναρξη συνωστισμού των προσθίων κάτω τομέων.

Εάν σκέφτεσαι την ορθοδοντική θεραπεία αλλά δεν είσαι σίγουρος τι πρέπει να γίνει με τους φρονιμήτες σου και πως αυτοί θα επηρεάσουν τη διαδικασία και το αποτέλεσμα, μπορείς να μας αποστείλεις εδώ μια πανοραμική ακτινογραφία για να ελέγξουμε ακτινογραφικά τους φρονιμήτες και να σε ενημερώσουμε για τις δυνατότητες τις ορθοδοντικής θεραπείας και εναλλακτικές επιλογές αόρατης ορθοδοντικής. Μπορείς να κλείσεις ηλεκτρονικά το ραντεβού σου εδώ ή να επικοινωνήσεις μαζί μας

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ Ραντεβού

Share: