Ορθοδοντική θεραπεία στα 20, στα 30, στα 40…

ορθοδοντική σε μεγάλη ηλικία

Ορθοδοντική θεραπεία στα 20, στα 30, στα 40…

Τι σας ενοχλεί στο χαμόγελό σας; Θέλετε να έχετε τα ίσια δόντια που πάντα ονειρευόσασταν; Νιώθετε πόνους στην κροταφογναθική σας άρθρωση ή τρίζετε τα δόντια σας; Η ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων είναι πιο προσιτή από ποτέ. Είναι η κατάλληλη στιγμή να εκμεταλλευτείτε τη σύγχρονη τεχνογνωσία και τις διαθέσιμες αόρατες μεθόδους για να αποκτήσετε το χαμόγελο που επιθυμείτε!

Η απόφαση ενός ενήλικα να αναζητήσει ορθοδοντική θεραπεία είναι πιο συνειδητή από ένα παιδι. Η συνολική βελτίωση του προσώπου μετά την ορθοδοντική θεραπεία και η νεώτερη εμφάνιση αποτελούν τους κύριους λόγους για τους οποίους ένας ενήλικας αποφασίζει να ξεκινήσει ορθοδοντική θεραπεία. Σπανιότερα αποδιοργάνωση της σύγκλεισης, πόνοι από την άρθρωση της γνάθου αλλά και το τρίξιμο των δοντιών, μπορεί να γίνουν οι αιτίες για την αναζήτηση της ορθοδοντικής θεραπείας. Παρά το γεγονός ότι όλοι το επιθυμούν, λίγοι είναι οι ενήλικες οι οποίοι τελικά το τολμούν. Και αυτό γιατί είναι συήθως σκεπτικοί σχετικά με τα παρακάτω:

Αγνοούν τις δυνατότητες της σύγχρονης ορθοδοντικής θεραπείας

Η επιστημονικές εξελίξεις παρέχουν πλέον πληθώρα διαφορετικών τεχνικών με τις «αόρατες μεθόδους»  να ενδείκνυνται για τους ενήλικες. Η πεποίθηση «είμαι πολύ μεγάλος για ορθοδοντική» είναι μύθος, καθώς οι βιολογικές αρχές μετακίνησης των δοντιών είναι ίδιες σε κάθε ηλικία. Η διαφορά είναι ότι σε μικρότερες ηλικίες είναι δυνατή η εκμετάλλευση της ανάπτυξης για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Μαζί με τις μετακινήσεις των δοντιών, αλλάζει μάλιστα προς το καλύτερο και η συνολική εμφάνιση του προσώπου καθώς οι μαλακοί ιστοί, μάγουλα και χείλη, στηρίζονται από τα οστά και τα δόντια που πλέον βρίσκονται στις σωστές του θέσεις.

Ανησυχούν για το κόστος της θεραπείας

Στα πλαίσια της νέας οικονομικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, η ορθοδοντική θεραπεία είναι πλεον περισσότερο προσιτή. Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις που συνήθως γίνονται στους ενήλικες αφορούν την πρόσθια ζώνη, η χρονική διάρκεια είναι περιορισμένη, οι συσκευές που χρησιμοποιούνται είναι λιγότερες, και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος. Επιπλέον, με βαση τη διάρκεια της θεραπείας, η εξόφληση του ποσού γίνεται σταδιακά σε κάθε επίσκεψη, και δεν καταβάλλεται εφάπαξ.  Συνήθως χρειάζονται 5-10 μηνιαίες επισκέψεις, αναλόγως με τη βαρύτητα του περιστατικού. Το συνολικό κόστος επίσης επηρεάζεται από συνοδές οδοντιατρικές εργασίες που ενδέχεται να προκύψουν, όπως π.χ. μία λεύκανση, ή η τοποθέτηση μιας γέφυρας ή εμφυτεύματος σε ένα κενό που είχε δημιουργηθεί μετά από εξαγωγή δοντιού.

Έχουν ενδοιασμούς για την εμφάνιση

Με τη βοήθεα της τεχνολογίας, η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί πλέον να γίνει χωρίς να την αντιληφθεί κανείς από το φιλικό και εργασιακό περιβάλλον του ατόμου. Με την γλωσσική τεχνική  τα σιδεράκια τοποθετούνται στις οπίσθιες επιφάνειες των δοντιών και ενεργοποιούνται χωρίς να το καταλάβει κανείς, ενώ με την τεχνική των ClearAligners τα κλασσικά σιδεράκια αντικαθίστανται από διαφανείς, λεπτούς νάρθηκες που περνούν απαρατήρητοι. Αντί μεταλλικών αγκυλίων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν κεραμικά αγκύλια ή αγκύλια ζιρκονίου, τα οποία έχουν λευκό-διαφανές χρώμα και ενσωματώνονται οπτικά στην εικόνα του χαμόγελου.

Φοβούνται για την άνεση και την ομιλία τους

Τα σύγχρονα ορθοδοντικά σύρματα που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις των δοντιών είναι εξαιρετικά λεπτά και ευλύγιστα, με αποτέλεσμα να πιέζουν ελάχιστα τα δόντια. Ελαφρύ αίσθημα ενόχλησης ή τάσης είναι δυνατό να εμφανιστεί το πρώτο 24-ωρο μετά την τοποθέτηση του ορθοδοντικού μηχανισμού, αλλά αντιμετωπίζεται εύκολα. Η άνεση στο φαγητό είναι δεδομένη, αρκεί να τηρηθούν οι οδηγίες που δίνονται από τον ορθοδοντικό, ενώ η ομιλία επηρεάζεται ελάχιστα, μόνο στην περίπτωση της τεχνικής ClearAligners, και ξεπερνιέται με την εκπαίδευση του στόματος τις πρώτες ημέρες με διάβασμα κειμένων, προκειμένου η γλώσσα να συνηθίσει τη νέα συσκευή.

Αγχώνονται για το χρόνο που απαιτείται για τα ραντεβού

Το ραντεβού της τοποθέτησης των μηχανισμών και της αφαίρεσής του είναι τα μεγαλύτερα σε διάρκεια, ενώ η διάρκεια των υπολοίπων είναι μικρή. Έτσι δεν υπάρχει κανένας φόβος ότι θα χάνεται πολύτιμος ελεύθερος χρόνος, ή χρόνος από τη δουλειά, την οικογένεια και τις προσωπικές ασχολίες. Η συχνότητά τους είναι περίπου μηνιαία ή κάθε 2-3 εβδομάδες για την τεχνική Clear Aligners. Σε κάθε περίπτωση οι ρυθμίσεις που γίνονται είναι οι μέγιστες δυνατές, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο μικρότερος δυνατός αριθμός επισκέψεων. Τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα περάτωσης της ορθοδοντικής θεραπείας είναι επίσης εφικτές, εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα π.χ. φόρτος εργασίας ή οικογενειακές υποχρεώσεις, στο μεσοδιάστημα της θεραπείας.

Ανησυχούν για τη χρονική διάρκεια της θεραπείας

Η χρονική διάρκεια της κάθε θεραπείας εξαρτάται από τη βαρύτητά της, από τη συνεργασία του ασθενούς και από τις ιδιαιτερότητες που καθορίζουν το προσωπικό χρονοδιάγραμμα του καθένα. Συνήθως για ένα εκτεταμένο περιστατικό με μετακινήσεις δοντιών στην άνω και στην κάτω γνάθο χρειάζονται 14-18 μήνες. Προγραμματίζοντας πιο αραιά τα ραντεβού βελτιώνεται αισθητά η αντίληψη της χρονικής διάρκειας, ενώ μόλις αρχίσει να γίνεται εμφανής η διόρθωση στο χαμόγελο σας, ο χρόνος θα αρχίσει να κυλάει γρηγορότερα!

Share: