Μάθετε για τον απλό έρπη

έρπης

Μάθετε για τον απλό έρπη

Ο απλός έρπης κάνει την εμφάνιση του αρκετά συχνά, ιδιαίτερα δε του χειμερινούς μήνες ή κατά περιόδους έντονης εργασίας, κούρασης και στρες. Είναι επικίνδυνο ή μήπως μας προειδοποιεί για κάτι; Γιατί συμβαίνει και τι μπορώ να κάνω για να το αντιμετωπίσω;

Που οφείλεται;

Έχουν αναπτυχθεί αρκετές θεωρίες για την αιτιολόγηση της εμφάνισης του έρπη κατά καιρούς. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ιό, ο οποίος με κάποιο τρόπο και σε κάποια χρονική στιγμή εγκατατάθηκε στον οργανισμό μας. Μία άποψη δέχεται ότι ο ιός αυτός βρίσκεται κρυμμένος στα νευρικά στελέχη και μεταναστεύει προς το στόμα, ενώ άλλη άποψη αναφέρει ότι ο ιός κρύβεται στους σιελογόνους αδένες. Άλλη πάλι υποστηρίζει ότι ο ιός προσβάλλει τον άνθρωπο κάθε φορά από το εξωτερικό περιβάλλον.

Πώς το καταλαβαίνω;

Εμφανίζεται συνήθως στο δέρμα των χείλεων, στη μέση ή στις γωνίες του στόματος ή και στο δέρμα που περιβάλλει τα χείλη και έχει τη μορφή φυσαλίδων που περιέχουν υγρό. Μπορεί να εμφανιστεί όμως και στο πρόσωπο, στα δάχτυλα των χεριών και στα γεννητικά όργανα. Οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από τους άντρες, ενώ εάν εμφανιστεί μία φορά υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ξαναεμφανιστεί. Σε βαρύτερη μορφή, η ερπητική ουλοστοματίτιδα είναι η πάθηση, η οποία εμφανίζει πολλές φυσαλίδες έρπητα μέσα και έξω από το στόμα, τα ούλα αιμορραγούν και συνήθως υπάρχει πυρετός και διογκωμένοι λεμφαδένες.

Το πρώτο σύμπτωμα συνήθως είναι η φαγούρα και η τάση κνησμού. Μόλις το αντιληφθείς κινητοποιήσου!

Και τι κάνω;

Συστήνεται η χρήση διαφόρων ήπιων αντισηπτικών διαλυμάτων και αλοιφές για τα χείλη με δραστικές ουσίες κατά του έρπη. Μάλιστα όταν γίνει έγκαιρα αντιληπτός και ξεκινήσει νωρίς η αγωγή, οι φυσαλίδες εξαφανίζονται και γρηγορότερα. Μπορεί επίσης να γίνει καυτηριασμός της βλάβης, προκειμένου να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και να βοηθήσει στην υποχώρηση των φυσαλίδων.

Share: