Λιγότερος τροχός για υγιή δόντια!

υγειή δόντια

Λιγότερος τροχός για υγιή δόντια!

Η οδοντιατρική ελάχιστης επέμβασης έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που πολλές από τις επεμβατικές διαδικασίες που πραγματοποιούνταν μέχρι τώρα στα δόντια έχουν αντικατασταθεί από συντηρητικές τεχνικές χωρίς τη χρήση τροχού ή αναισθησίας. Περί τίνος πρόκειται;

Η συντηρητική αποκοπή των οδοντικών ιστών συμβάλλει στη διατήρηση μεγαλύτερου μέρους υγιών οδοντικών ιστών, μειώνει το χρόνο της θεραπείας καθώς είναι γρηγορότερη και αυξάνει τη μακροβιότητα της οδοντικής αποκατάστασης. Οι τεχνικές ελάχιστης επέμβασης στα δόντια είναι ανώδυνες, γρήγορες και με θεαματικά αποτελέσματα. Η άσκοπη χρήση του τροχού και η επέκταση της αφαίρεσης οδοντικής ουσίας στο υγιές τμήμα του δοντιού που τροχίζεται, αποτελεί μειονέκτημα, καθώς το δόντι δεν έχει την ικανότητα να αναπλάθεται. Έτσι ότι τροχίζεται ή αφαιρείται δεν μπορεί να ξαναδημιουργηθεί, παρά μόνο να υποκατασταθεί με τη βοήθεια των οδοντιατρικών βιοϋλικών. Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι παρά τις αλματώδεις εξελίξεις της οδοντιατρικής τεχνολογίας, οι τεχνικές που περιγράφονται στο άρθρο αποτελούν ένα μέρος του φάσματος των οδοντιατρικών εργασιών, και δεν μπορούν να αντικατστήσουν τις παραδοσιακές θεραπείες σε όλες τις κλινικές περιπτώσεις. Η ενημέρωση για τις νέες, σύγχρονες τεχνικές σε συνδιασμό με μία προσεκτική κλινική εξέταση, αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μάθετε εάν είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για τις παρακάτω τεχνικές:

Τεχνική Infiltration για τις λευκές κηλίδες

Αντιμετωπίζει λευκές κηλίδες που υπήρχαν στα δόντια από τη στιγμή που αυτά εμφανίστηκαν στον οδοντικό φραγμό, αρχόμενες τερηδόνες που έχουν λευκή όψη αλλά και λευκές βλάβες της αδαμαντίνης που δημιουργούνται γύρω από τα σιδεράκια μετά από ορθοδοντική θεραπεία, λόγω μη σχολαστικής στοματικής υγιεινής. Οι πόροι της κηλίδας διηθούνται από ειδικές, λεπτόρρευστες ρητίνες και κλείνουν, εξαφανίζοντας ταυτόχρονα και τη δυχρωμίαεπάνω στο δόντι. Ανάλογα με το βάθος της βλάβης, αυτή μπορεί να μειωθεί σε ένταση ή να εξαφανιστεί τελείως.

Μικροαποτριβή για μικρά σφραγίσματα

Μικρά σφραγίσματα στις μπροστινές επιφάνειες των δοντιών μπορούν να πραγματοποιηθούν με την τεχνική της μικροαποτριβής, χρησιμοποιώντας αποτριπτικές πάστες για την απομάκρυνση του απασβεστιωμένου ιστού, ή ειδικές συσκευές εκτόξευσης σωματιδίων οξειδίου του αργιλίου, τα οποία καθαρίζουν την τερηδονισμένη περιοχή. Η τεχνική μπορεί να συνδιαστεί με τη λεύκανση (ή με την προαναφερθείσα τεχνική infiltration) για την συντηρητική αντιμετώπιση επίκτητων δυσχρωμιών, όπως χρώση από αντιβιοτικά, φθορίαση και άλλων σκουρόχρωμων δυσχρωμιών.

Γέφυρες δοντιών με υαλονήματα

Πρόκειται για καινοτόμες κατασκευές που αντικαθιστούν 1 ή 2 ελλείποντα δόντια, χρησιμοποιώντας ένα σκελετό από υαλονήματα. Η διεύθυνση των ινών, η πλέξη τους και το πάχος τους προσδίδουν ιδιαίτερη αντοχή στην αποκατάσταση, ενώ επάνω στον σκελετό υαλονημάτων χτίζεται διαστρωματικά με σύνθετες ρητίνες το δόντι που λείπει. Η κατασκευή μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοστοματικά σε μία μόλις επίσκεψη ή εξωστοματικά, όπου ολοκληρώνεται σε εκμαγείο και συγκολλάται σε δεύτερη επίσκεψη στο στόμα. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι αποφεύγεται το κυκλικό τρόχισμα των διπλανών – συνήθως υγιών- δοντιών, που απαιτείται στην περίπτωση τοποθέτησης μιας συμβατικής μεταλλοκεραμικής γέφυρας. Λόγω του χαμηλού τους κόστους, μπορούν να αποτελέσουν και μεταβατική λύση σε περίπτωση ατυχήματος σε πρόσθιο δόντι και ανάγκης άμεσης διόρθωσης του χαμόγελου, ή στην περίπτωση εξαγωγής δοντιού μέχρι την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος.

Ένθετα αντί για θήκες

Η αποκατάσταση των δοντιών με εκτεταμένη καταστροφή γίνεται συνήθως με την τοποθέτηση θήκης, διαδικασία που όπως προαναφέρθηκε απαιτεί επιπλέον τρόχισμα υγιούς τμήματος του δοντιού, προκειμένου να στηριχθεί σωστά και να αναπληρώσει το χαμένο δόντι. Τα ένθετα αντίθετα, αποτελούν κατασκευές που αντιθιστούν μόνο την ήδη χαμένη οδοντική ουσία, εκμεταλλευόμενα τις εσοχές που δημιούργησε η βλάβη, προκειμένου να στηριχθούν μέσα στην υπάρχουσα κοιλότητα. Καθώς τα όρια τους μπορούν να καθαρίζονται εύκολα, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τις θήκες να επανατερηδονιστούν, και άρα διατηρούνται άθικτα μέσα στο στόμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βιοενεργά υλικά που αποτρέπουν την απονεύρωση

Η εξέλιξη των υλικών επιτρέπει πλέον την προστασία του νεύρου από ένα βιοενεργό υλικό που τοποθετείται κάτω από τα βαθιά σφραγίσματα και δρα ενεργοποιώντας τους ενδογενείς αμυντικούς μηχανισμούς του δοντιού. Το υλικό αυτό προάγει την παραγωγή νέας οδοντίνης εσωτερικά, απομακρύνοντας τον πολφό από την επιφάνεια και παρέχοντας προστασία από εξωτερικά ερεθίσματα. Μάλιστα σε νεαρά δόντια, με ισχυρό επουλωτικό δυναμικό, μπορεί να αποφευχθεί ή να αναβληθεί για αρκετό καιρό η απονεύρωση, ακόμη και όταν ο πολφός έχει αποκαλυφθεί κατά τον καθαρισμό της τερηδόνας. Το ίδιο υλικό αποτελεί την καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για τραύματα των δοντιών, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, κατά την οποία επιτελείται η διάπλαση της ρίζας των δοντιών, μετά την ανατολή τους στο στόμα. Αντένδειξη για την επιλογή του αποτελουν οι εκτεταμένες φλεγμονές των δοντιών που έχουν δημιουργήσει αποστήματα, πρήξιμο ή είναι χρόνιες φλεγμονές.

Όψεις χωρίς τρόχισμα ή αλλιώς Lumineers

Είναι αδιαμφισβήτητα η επιλογή των αστέρων του Hollywood, αλλά και της εγχώριας showbiz, καθώς αλλάζουν το χαμόγελο με θεαματικό τρόπο, χωρίς αναισθησία, χωρίς πόνο και χωρίς καθόλου τρόχισμα των δοντιών. Οι όψεις χωρίς τρόχισμα μπορούν να διορθώσουν ατέλειες των δοντιών στο σχήμα, στο μέγεθος και στη θέση τους, αλλά όχι να αλλάξουν υπερβολικά τον χρωματικό τους τόνο. Λόγω του πολύ μικρού πάχους τους, σχεδόν σαν φακός επαφής, προσδίδουν μια φυσική, γυαλιστερή εμφάνιση και το σημαντικότερο; Μπορούν να αφαιρεθούν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί χαρίζοντάς σας πίσω το παλιό σας χαμόγελο και τα δοντια σας άθικτα! Εξίσου εύκολα μπορούν να αντικατασταθούν εάν με το πέρασμα του χρόνου οι αισθητικές απαιτήσεις αλλάξουν, ή εάν αποφασιστεί να γίνει ορθοδοντική θεραπεία για τη μόνιμη διευθέτηση των δοντιών σε ίσιο χαμόγελο.

Share: