Διαβήτης και Στοματική Υγεία

Διαβήτης και Στοματική Υγεία

Διαβήτης και Στοματική Υγεία

Ο διαβήτης ή αλλιώς το υψηλό σάκχαρο, αποτελεί μία ασθένεια με επιπτώσεις σε όλο τον οργανισμό αλλά και στη στοματική κοιλότητα. Μειώνει την ικανότητα της στοματικής κοιλότητας να αμυνθεί απέναντι στα βακτήρια του στόματος και προάγει τον πολλαπλασιασμό τους και προκαλεί ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Δες λοιπόν τι πρέπει να προσέξεις στο στόμα σου πριν να είναι πολύ αργά, αλλά και πως με απλές οδηγίες μπορείς να αποφύγεις τα κακώς κείμενα του διαβήτη. Αυτά είναι τα πρώιμα σημάδια που μπορούν να προειδοποιήσουν:

1. Κόκκινα, πρησμένα ούλα που πονάνε ή ματώνουν, ή που έχουν απομακρυνθεί από τα δόντια προκαλώντας υφιζήσεις.

2. Στόμα που κλείνει στραβά ή τεχνητές οδοντοστοιχίες που δεν κάθονται σωστά.

3. Δόντια με κινητικότητα

4. Κακοσμία του στόματος

Και τι μπορείς να προσέξεις «για να έχεις»;

– Έλεγξε τα επίπεδα σακχάρου για να διατηρήσεις το χαμόγελo σου
Ο ρυθμισμένος διαβήτης βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς χαμόγελου. Υψηλές τιμές σακχάρου αυξάνουν την πιθανότητα πρόκλησης ξηροστομίας, ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας, απώλειας δοντιών και μυκητιάσεων. Καθώς αυτές οι φλεγμονές αυξάνουν με τη σειρά τους τα επίπεδα σακχάρου, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος καθιστώντας τον έλεγχο του διαβήτη δυσκολότερο.

– Έλεγξε τη μικροβιακή πλάκα
Η μικροβιακή πλάκα συσσωρεύεται στις επιφάνειες των δοντιών μετά από κάθε γεύμα. Όσο περισσότερο μένει εκεί, προκαλεί φλεγμονές των ούλων και με τον καιρο μετατρέπεται σε πέτρα, που είναι αδυνατον να αφαιρεθεί με οδοντικό νήμα. Η τακτική στοματική υγιεινή και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό κρατούν την κατάσταση υπό έλεγχο.

– Φρόντισε τις τεχνητές οδοντοστοιχίες
Παλιές οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά ή που δεν είναι καθαρές οδηγούν σε ερεθισμό των ούλων, πληγές και φλεγμονές. Συγχρόνως με το διαβήτη, η πιθανότητα μυκητιάσεων κάτω από τις κινητές οδοντοστοιχίες αυξάνεται. Φρόντισε για τη σωστή καθαριότητα των οδοντοστοιχιών καθημερινά και ενημέρωσε έγκαιρα τον οδοντίατρο για τυχόν αλλαγές στην έδρασή τους. Εναλλακτικά οι παλιές κινητές οδοντοστοιχίες μπορεί να ενισχυθούν με μικρο-εμφυτεύματα για μεγαλύτερη σταθερότητα ή να αντικατασταθούν με επιεμφυτευματικές οδοντοστοιχίες  που θα είναι μικρότερες σε μέγεθος και μόνιμα τοποθετημένες στο στόμα.

– Προγραμμάτισε τις χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα
Ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης και επιταχύνουν την επούλωση μετά από μία χειρουργική επέμβαση. Η λήψη σωστού ιατρικού ιστορικού και η ενημέρωση είναι απαραίτητη, καθώς αναλόγως με τις τιμές τις τελευταίας εξέτασης, μπορεί να χρειαστεί ολιγοήμεη αναμονή ή αναβολή του χειρουργείου.

Share: