Γιατί τα δόντια μου κιτρινίζουν;

κιτρίνισμα δοντιών

Γιατί τα δόντια μου κιτρινίζουν;

Είναι φυσιολογικό να αλλάζει το χρώμα των δοντιών; Γιατί οι φίλοι μου έχουν πιο λευκά δόντια από μένα; Το χρώμα των δοντιών υφίσταται μεταβολές με το πέρασμα του χρόνου. Αναμφίβολα. Και όπως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους στο χρώμα του δέρματος ή των ματιών, έτσι συμβαίνει και με το χρώμα των δοντιών. Παρόλ’ αυτά υπάρχουν μερικές καθημερινές συνήθειες που κιτρινίζουν τα δόντια. Παρακάτω θα δείτε τι ακριβώς συμβαίνει, ποιες είναι οι αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.

Οι αιτίες που θαμπώνουν το χαμόγελο μας…

1. Το κάπνισμα φυσικά, ιδιαίτερα αν ο αριθμός των τσιγάρων είναι αυξημένος.

2. Καφές, τσάι, κόκκινο κρασί και χρωματιστά αναψυκτικά ή φαγητά π.χ. παντζάρια.

3. Αμέλεια βουρτσίσματος και μη χρήση οδοντικού νήματος ή ανεπαρκές βούρτσισμα και νήμα. Τα υπολείμματα των τροφών που παραμένουν δημιουργούν την οδοντική πλάκα και συντελούν στην κατακράτηση πέτρας, με αποτέλεσμα των δόντια να φαίνονται δυσχρωμικά.

4. Τροφές, συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα, αντιβιοτικά, βιταμίνες, σίδηρος, μπορούν να χρωματίσουν στα δόντια ενδογενώς ή εξωγενώς. Η ενδογενής χρώση των δοντιών προκαλείται όταν αυτές οι ουσίες εναποτίθενται στα δόντια κατά τη χρονική περίοδο διάπλασής τους.

Εάν τα παραπάνω έχουν συσταθεί από γιατρό, θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά η χρήση τους, ή να τον συμβουλευτείτε σε συνεργασία με τον οδοντίατρο.

 5. Φθόριο και χλωρεξιδίνη,  που αποτελούν συστατικό οδοντοκρεμών και πολλών στοματικών διαλυμάτων, μπορούν να προκαλέσουν δυσχρωμίες.

Αυτές οι ουσίες δυσχρωμούν τα δόντια όταν χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποσότητα και σε μικρή ηλικία. Είναι ωστόσο απαραίτητες στις συνιστώμενες από τον οδοντίατρο ποσότητες για την καθημερινή στοματική υγιεινή, και σε ειδικές περιπτώσεις όπως πολυτερηδονισμός, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα ή σε γενικές νόσους, όπως σύνδρομο Sjogren ή ακτινοθεραπεία/χημειοθεραπεία κεφαλής/τραχήλου.

6. Τα χαλασμένα σφραγίσματα όχι μόνο αλλοιώνουν το χρώμα του δοντιού αφού απορροφούν χρωστικές αλλά κάνουν κακό και στην υγεία των δοντιών, καθώς εάν δεν αντικατασταθούν με τον καιρό μεγαλώνουν.

7. Τα μαύρα σφραγίσματα, κατασκευασμένα από αμάλγαμα, μπορούν να προσδώσουν ένα γκριζό χρώμα στα δόντια.

8. Οι μεταλλοκεραμικές θήκες, γκριζάρουν την περιοχή κοντά στα ούλα, λόγω του μεταλλικού τους υποστρώματος.

9. Τα απονευρωμένα δόντια ή τα νεκρά δόντια τα οποία χρήζουν απονεύρωσης, παρουσιάζουν αλλοιωμένο κιτρινο-γκρι σκούροχρώμα, το οποίο με τον καιρό μπορεί να χειροτερεύσει.

10. Η ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε και ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 35 – 40, αλλάζει το χρώμα των δοντιών τόσο φυσιολογικά λόγω εναπόθεσης μεγαλύτερου ποσού οδοντίνης εσωτερικά, όσο και από περιβαλλοντικά και παθολογικά αίτια όπως μικροκατάγματα, αποτριβή, διάβρωση δοντιών από όξινες τροφές και αναψυκτικά κ.ά.

11. Το DNA. Το χρώμα των δοντιών, όπως και το χρώμα του δέρματος ή των μαλλιών καθορίζεται κληρονομικά, με αποτέλεσμα άλλοι άνθρωποι να γεννιούνται με το πλεονέκτημα των λευκότερων δοντιών και άλλοι όχι.

12. Τραύματα. Τα τραύματα στα παιδικά δόντια ενδέχεται να διαταράξουν τη διάπλαση του μόνιμου δοντιού που βρίσκεται από κάτω τους, και να δημιουργήσει λευκα, κίτρινα ή καφετί σημάδια, τα οποία γίνονται αντιληπτά μόλις ανατείλουν τα μονιμα δόντια. Όταν χτυπήσει όμως ένας ενήλικας, μπορεί να δημιουργηθεί δυσχρωμία παρόμοια με αυτή που εμφανίζεται στα απονευρωμένα δόντια. Αυτο συμβαίνει λόγω εσωτερικής αιμμοραγίας στο δόντι, το οποίο τελικά νεκρώνεται.

Τι μπορείς να κάνεις…

Όποια και αν είναι η αιτία, η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κίτρινων δοντιών και να απεγκλωβίσει τον ασθενή από την άσχημη εικόνα που έχει για το χαμόγελό του. Όσο γρηγορότερα αναζητηθεί οδοντιατρική θεραπεία, τόσο πιο άμεση, ανώδυνη και συντηρητική θα είναι η επιλογή, είτε πρόκειται για μία λεύκανση, για αντικατάσταση ενός σφραγίσματος, για cosmetic recontouring ή για όψεις πορσελάνης. Δες λοιπόν τι μπορείς να κάνεις τόσο για να αποφύγεις το κιτρίνισμα των δοντιών, όσο και για να το διορθώσεις!

Mικρά πρακτικά tips!
– Διατήρησε άριστη στοματική υγιεινή με καθημερινό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, ιδανικά μετά από κάθε γεύμα.

– Εάν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα στοματικό διάλυμα για τον έλεγχο της οδοντικής πλάκας, μέχρι να μπορέσεις να βουρτσίσεις τα δόντια σου.

– Τήρησε τον 6μηνιαίο καθαρισμό στον οδοντίατρο για την αφαίρεση πέτρας και χρωστικών σε 1 επίσκεψη.

– Ο τακτικός έλεγχος στον οδοντίατρο εντοπίζει τα φθαρμένα σφραγίσματα και τις οδοντικές βλάβες σε αρχόμενο στάδιο, πριν επεκταθούν και μαυρίσουν.

– Τα μαύρα σφραγίσματα και οι μεταλλόκεραμικές θήκες μπορούν να αντικατασταθούν με λευκά σφραγίσματα και ολοκεραμικές στεφάνες αντίστοιχα, διώχνοντας το αντιαισθητικό γκριζάρισμα που προκαλούν.

– Μην χρησιμοποιείς στοματικά διαλύματα με χλωρεξιδίνη για περισσότερο από 2 εβδομάδες και συμβουλέψου τον οδοντίατρο για οποιοδήποτε νέο σκεύασμα στοματικής υγιεινής προκειται να χρησιμοποιήσεις.

– Ενημέρωσε τον οδοντίατρο για τα φάρμακα που παίρνεις και για τις διαιτητικές σου συνήθειες, έτσι ώστε να εντοπίσετε μαζί τις πραγματικές αιτίες που αλλοιώνουν το χρώμα των δοντιων σου.

– Μείωσε το κάπνισμα και την κατανάλωση καφέ και τσαγιού.

– Μπορούμε να επαναφέρουμε το χρώμα στα δόντια που έχουν μαυρίσει μετά από απονεύρωση με την εσωτερική λεύκανση, η οποία είναι εντελώς ανώδυνη διαδιακασία.

– Το χρώμα του χαμόγελου μπορεί να αναβαθμιστεί συνολικά με μία λεύκανση σε 1 ραντεβού, και να διαρκέσει για 1-3 έτη.

– Τέλος το χρώμα των δοντιών μπορεί να αναβαθμιστεί μόνιμα με όψεις ρητίνης ή πορσελάνης διορθώνοντας ταυτόχρονα μικροατέλειες στο σχήμα ή στη θέση των δοντιών.

Share: