Ίσια δόντια σε όλες τις ηλικίες!

ορθοδοντική θεραπεία και ουλίτιδα

Ίσια δόντια σε όλες τις ηλικίες!

Τα ίσια, λευκά και υγιή δόντια χαρίζουν ένα αρμονικό χαμόγελο, επιθυμητό σε όλες τις ηλικίες. Η ορθοδοντική θεραπεία με τα κλασσικά σιδερακια συνηθίζεται να γίνεται στην παιδική ηλικία. Στα πλαίσια όμως της αισθητικής οδοντιατρικής, νέες μέθοδοι ορθοδοντικής για ενήλικες έχουν αναπτυχθεί προσφέροντας εντυπωσιακά και γρήγορα αποτελέσματα και βγάζοντάς σας από τη δυσάρεστη θέση του να αντιληφθεί ο κοινωνικός σας περίγυρος τι ακριβώς συμβαίνει…

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι περισσότεροι πλέον ενήλικες, που είναι δυσαρεστημένοι επί μακρόν με την εμφάνιση των δοντιών τους. Μεγάλα κενά στα μπροστινά δόντια ή στραβά δόντια αποτελούν συνήθως τις αιτίες που πολλοί άνθρωποι φοβούνται να χαμογελάσουν αυθόρμητα και έχουν την τάση να καλύπτουν το στόμα τους όταν μιλάνε ή χαμογελάνε. Παρόλο που οι επιλογές της αισθητικής οδοντιατρικής είναι πολλές και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα συντηρητικών και επεμβατικών αποκαταστάσεων, η ορθοδοντική θεραπεία αποτελεί την ενδεικνυόμενη θεραπεία για να ισιώσουν τα δόντια. Η επίδραση μιας ορθοδοντικής θεραπείας στην ψυχολογία του ατόμου και στην αυτοπεποίθησή του είναι έκδηλη μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, όταν με χαρά αντικρύζει κανείς το νέο του χαμόγελο. Δεδομένης της έντονης καθημερινότητας ενός ενήλικα, μεγάλη σημασία έχει η εκλογή μιας ορθοδοντικής τεχνικής που δε θα επηρεάζει την εξωτερική του εικόνα κατά τη διάρκειά της και θα είναι κατά το δυνατόν σύντομη.

Γλωσσική Τεχνική
Με αυτήν την τεχνική, σιδεράκια που μοιάζουν σε εμφάνιση με τα κλασσικά μεταλλικά σιδεράκια τοποθετούνται στις πίσω επιφάνειες των δοντιών και κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να αντιληφθεί κανείς τίποτα. Τα ραντεβού προγραμματίζονται κανονικά, συνήθως ανά 1 μήνα, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις και το σφίξιμο των ελαστικών και των συρμάτων με σκοπό τη σταδιακή μετακίνηση των δοντιών στην επιθυμητή θέση. Μειονέκτημα της μεθόδου αποτελεί το υψηλό κόστος της, καθώς θεωρείται η πιο δαπανηρή μέθοδος ορθοδοντικής θεραπείας που υπάρχει μέχρι στιγμής.

Clear Aligners
Πρόκειται για διαφανείς νάρθηκες (μασελάκια) που κατασκευάζονται από ειδικά λογισμικά που επεξεργάζονται τα στοιχεία του κάθε στόματος εξατομικευμένα. Οι νάρθηκες αυτοί μετακινούν σταδιακά τα δόντια και εναλλάσονται σε μέγεθος κάθε 2-3 εβδομάδες μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μετακίνηση των δοντιών επιτυγχάνεται μέσω της στοχευμένης πίεσης που ασκεί το ειδικό πλαστικό υλικό των ναρθήκων στα δόντια που πρέπει να μετακινηθούν. Για την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να χρειαστούν από 1 εώς και 15 νάρθηκες, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Περιπτώσεις υποτροπής μετά από παλαιότερη ορθοδοντική θεραπεία που αφορούν για παράδειγμα μικρές αλλαγές στη θέση 2-3 δοντιών μπορεί να ολοκληρωθούν και με 1 ή μόνο νάρθηκες. Σημαντικότερα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής αποτελούν το μικρότερο κόστος της σε σχέση με την παραδοσιακή θεραπεία, ειδικά όταν απαιτείται η κατασκευή λιγότερων ναρθήκων αλλά και η ταχύτητά της.

Σε κάθε περίπτωση, για τη διατήρηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος τοποθετείται συγκράτηση στα δόντια που μετακινήθηκαν, η οποία μπορεί να είναι είτε κινητή, δηλαδή διαφανής νάρθηκας συγκράτησης που φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου, είτε ακίνητη, δηλαδή ένα σύρμα ή μία ίνα υαλονημάτων κολλημένη στην πίσω επιφάνεια των δοντιών.

Share: