Πότε μπορώ να φάω μετά τον οδοντιατρικό καθαρισμό;

φαγητό μετά τον οδοντιατρικό καθαρισμό

Πότε μπορώ να φάω μετά τον οδοντιατρικό καθαρισμό;

Ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών είναι υποχρεωτικός τουλάχιστον 1 φορά το έτος, ακόμη και για αυτούς που είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με τη στοματική τους υγιεινή.

Όχι μόνο γιατί απομακρύνονται οι εναποθέσεις μικροβιακής πλάκας από δυσπρόσιτα σημεία όπως η ουλοδοντική σχισμή μεταξύ δοντιών και ούλων, αλλά και γιατί στην ίδια επίσκεψη γίνεται και ένας πλήρης στοματικός έλεγχος και στην περίπτωση που ανιχνευθούν οδοντικές βλάβες, αντιμετωπίζονται έγκαιρα όταν ακόμη είναι μικρές. Όσο δροσερή και αν είναι η αίσθηση φρεσκάδας μετά τον οδοντιατρικό καθαρισμό, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να φάμε – πότε όμως επιτρέπεται;

Κάθε οδοντιατρικός καθαρισμός συμπεριλαμβάνει διαφορετικά στάδια και μεθόδους, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε στόματος. Αυτό δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες και παροχή διαφορετικών οδηγιών σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να φάει κανείς μετά την οδοντιατρική επίσκεψη, ανά περίπτωση.

Τοποθετήθηκε φθόριο στα δόντια;

Εάν όχι, τότε μπορείτε να φάτε αμέσως μόλις θελήσετε μετά τον οδοντιατρικό καθαρισμό. Εάν όμως έγινε, φθορίωση με βερνίκι ή στίλβωση με φθοριούχο πάστα, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτα πριν φάτε ή πιείτε. Κι αυτό διότι το φθόριο χρειάζεται χρόνο να απορροφηθεί από το εσωτερικό των δοντιών και να τα ενδυναμώσει για μία αποτελεσματική θεραπεία.

Τι πρόκειται να φάτε;

Εάν κάνατε θεραπεία με φθόριο ή τοποθέτηση απευαισθητοποιητικής κρέμας στους αυχένες και στις ρίζες των δοντιών, τότε όξινα και αποτριπτικά φαγητά πρέπει να αποφευχθούν, καθώς αυτό θα προκαλέσει πλήρη αναστροφή του αποτελέσματος της θεραπείας. Επίσης, λόγω της μεγαλύτερης πιθανότητας να εμφανιστεί παροδική οδοντική ευαισθησία μετά τον καθαρισμό, υπερβολικά ζεστά ή υπερβολικά κρύα φαγητά δεν ενδείκνυνται. Παρομοίως, σκληρά φαγητά όπως ποπ κορν ή ξηροί καρποί, μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα περαιτέρω και να προκαλέσουν μικρές εστίες αιμορραγίας (ουλίτιδα).

Πόσο θέλετε να διαρκέσει η αίσθηση φρεσκάδας;

Η απάντηση είναι αυτονόητη – για πάντα – αλλά αυτό δεν είναι εφικτό! Ωστόσο μπορείτε να παρατείνετε και να απολαύσετε την αίσθηση των καθαρών, γυαλισμένων δοντιών όσο περισσότερο θελετε, μέχρι να πεινάσετε! Ωστόσο μην το παρακάνετε, γιατί η ισορροπημένη διατροφή και η τήρηση των γευμάτων αποτελεί σοφή πρακτική.

Share:

Δελφών 56 & Φλέμινγκ

ΤΚ. 54642 Θεσσαλονίκη

+30 2313 042147

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ - Παρ: 10:00 - 21:00

Ραντεβού

info@odontiatreio-smiles.gr