Πότε πρέπει να ξανακάνω οδοντιατρικό έλεγχο;

οδοντιατρικές εξετάσεις

Πότε πρέπει να ξανακάνω οδοντιατρικό έλεγχο;

Όσο αναβλητικοί κι αν γινόμαστε με τον τακτικό επανέλεγχο στον οδοντίατρο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που επιβάλλεται να βάλετε σε προτεραιότητα τη στοματική υγεία σας. Δείτε παρακάτω ποια σημάδια θα πρέπει να σας ανησυχήσουν έτσι ώστε να αναζητήσετε άμεσα οδοντιατρική βοήθεια.

Αν έχετε τις περισσότερες από τις παρακάτω ενδείξεις, θα πρέπει να προγραμματίσετε την επίσκεψη σας.

 • Έχετε ερυθρά και πρησμένα ούλα που αιμορραγούν στο βούρτσισμα;
  Μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ουλίτιδας ή ακόμη και περιοδοντίτιδας. Ενδέχεται ακόμη εάν η αιμορραγία είναι τοπική να οφείλεται σε τραυματισμό του βλεννογόνου από την τροφή, από κακότεχνα όρια εμφράξεων ή σε παλιές γέφυρες και θήκες που προκαλούν ερεθισμό των ούλων κάτω από τα όρια τους και τερηδονισμό των δοντιών επάνω στα οποία στηρίζονται.
 • Νιώθετε τα ούλα σας ευαίσθητα και μαλακά;
  Αυτό συνήθως είναι ένδειξη ότι χρειάζεστε έναν επαγγελματικό καθαρισμό. Με το να είστε τυπικοί στην αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας, της πέτρας και των χρωστικών, δεν κερδίζετε μόνο πιο φωτεινό και λευκό χαμόγελο, αλλά και υγιή ούλα!
 • Εμφανίζουν τα δόντια σας κινητικότητα ή φαίνονται να έχουν επιμηκυνθεί;
  Αυτό μπορεί να οφείλεται σε περιοδοντίτιδα που δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία θα οδηγήσει με το πέρασμα του χρόνου σε πλήρη απώλεια της οστικής στήριξης των δοντιών και τελικά σε απώλεια δοντιών. Ο μόνος τρόπος να αναχαιτίσετε την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου είναι η περιοδοντική θεραπεία και η τήρηση ενός αυστηρού πρωτοκόλλου επανελέγχων και οδοντιατρικών καθαρισμών.
 • Δείχνουν τα δόντια να έχουν αλλάξει θέσεις ή να εμφανίζουν στροφές;
  Σε νεαρά άτομα μπορεί να οφείλεται σε υποτροπή της ορθοδοντικής θεραπείας ή σε νεανική περιοδοντίτιδα, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες οφείλεται σε ενεργή περιοδοντίτιδα ή σε πολλαπλές εξαγωγές και κενά ανάμεσα στα δόντια που έχουν παραμείνει χωρίς αποκατάσταση, με αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της σύγκλεισης.
 • Έχετε παρατηρήσει υποχώρηση των ούλων σας;
  Μπορεί να πρόκειται για μεμονωμένες υφιζήσεις λόγω λανθασμένου τρόπου βουρτσίσματος, βούρτσισμα πολύ συχνά, με μεγάλη πίεση και με σκληρή οδοντόβουρτσα,  ή να οφείλεται σε περιοδοντίτιδα ή ακόμη και σε χαμηλή (για την άνω γνάθο) ή υψηλή (για την κάτω γνάθο) κατάφυση ενός χαλινού.
 • Έχετε ευαισθησία σε κρύες τροφές και ροφήματα;
  Πρόκειται για ευαισθησία δοντιών, ενώ αν η ενοχληση εντοπίζεται σε μεμονωμένα δόντια, ίσως χρειάζεται θεραπεία με  σφράγισμα ή ακόμη και απονεύρωση εάν πρόκειται για προσωρημένη βλάβη.
 • Έχετε καιρό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας;
  Προβλήματα στα δόντια  και στα ούλα ενδέχεται να έχουν συσσωρευτεί και να είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί πόνος. Αναβάλλοντας επ’ αόριστον τον οδοντιατρικό έλεγχο, το μόνο που κερδίζουμε είναι επέκταση των υπαρχόντων βλαβών που έχει ως αποτέλεσμα πιο χρονοβόρα, πιο σύνθετη και πιο δαπανηρή θεραπεία. Πολλές φορές μάλιστα, τα δόντια ενδέχεται να έχουν καταστραφεί εσωτερικά σε τέτοιο βαθμό, που να καθιστά αδύνατη τη θεραπεία τους, έχοντας ως μοναδική λύση την εξαγωγή.
 • Πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη;
  Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης δημιουργεί πολλά προβλήματα στη στοματική υγεία που συνδέονται με τη μειωμένη ικανότητα επούλωσης του οργανισμού αλλά και τη μειωμένη σιαλόρροια. Αυτό μεταφράζεται σε εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου, αλλά και ευκολότερη επέκταση της τερηδόνας, καθώς τα δόντια χάνουν τη φυσική προστασία που τους παρέχουν τα συστατικά του σάλιου.
 • Βρίσκεστε σε κατάσταση έντονου stress;
  Το σύνδρομο δυσλειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος και ο βρουξισμός  συνδέονται άμεσα με το άγχος που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Έτσι μπορεί να εμφανιστούν πόνοι στην κροταφογναθική άρθρωση, στη γνάθο ή και στον αυχένα, αλλά και τρίξιμο των δοντιών, σφίξιμο των δοντιών, αίσθημα βάρους σε όλη την κάτω γνάθο και ήχοι (clicking) στην περιοχή μπροστά από το λοβό του αυτιού. Όσο γρηγορότερα γίνει η διάγνωση, τόσο γρηγορότερη θα είναι και η ανακούφιση των συμπτωμάτων.
 • Είχε κάποιος από τους γονείς σας απώλεια των δοντιών του σε νεαρή ηλικία;
  H περιοδοντίτιδα – που μάλλον ήταν η αιτία – έχει κληρονομική συνιστώσα, οπότε καλό είναι να γίνει έγκαιρα ένας έλεγχος και στην περίπτωση που τεθεί θετική διάγνωση, να καταρτιστεί έγκαιρα ένα σχέδιο θεραπείας, διότι η πρόληψη αποτελεί σε αυτές τις περιπτώσεις την καλύτερη θεραπεία!
 • Είστε καπνιστής;
  Το κάπνισμα προκαλεί ξηροστομία, μειώνει τη σωστή αιμάτωση της στοματικής κοιλότητας μέσω της αγγειοσύσπασης, εντείνει την κακοσμία και την εναπόθεση πέτρας και χρωστικών στις επιφάνειες των δοντιών. Χρειάζεστε περισσότερους λόγους;
 • Είστε έγκυος, λαμβάνετε αντισυλληπτικά ή είστε στην εμμηνόπαυση;
  Πρόκειται για καταστάσεις στη ζωή μιας γυναίκας που χαρακτηρίζονται από αυξομειώσεις στα επίπεδα των ορμονών, οι οποίες έχουν με τη σειρά τους επιπτώσεις στη στοματική υγεία και συγκεκριμένα στην υγεία των ούλων. Οδοντικές φλεγμονές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της μητέρας και κατ’ επέκταση του εμβρυου, ενώ στην ηλικία της εμμηνόπαυσης συνήθως εμφανίζεται η οστεοπόρωση που με τη σειρά της μπορεί να έχει επιπτώσεις στα οστά της γνάθου.
 • Αργεί να πέσει νεογιλό δόντι στα παιδιά;
  Κάθε απόκλιση από το φυσιολογικό πρέπει να ελέγχεται. Συνήθης αιτία για την καθυστέρηση απόπτωσης των νεογιλών δοντιών αποτελεί η ανατολή σε έκτοπη θέση του μόνιμου δοντιού, το οποίο αδυνατεί να απορροφήσει σωστά τη ρίζα του νεογιλού και να προκαλέσει την απόπτωση του. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που λείπει εντελώς το μόνιμο διάδοχο δόντι ή πρόκειται για αγκυλωμένο μόνιμο δόντι. Ο χρόνος επέμβασης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της στοματικής υγείας των παιδιών.
Share:

Δελφών 56 & Φλέμινγκ

ΤΚ. 54642 Θεσσαλονίκη

+30 2313 042147

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ - Παρ: 10:00 - 21:00

Ραντεβού

info@odontiatreio-smiles.gr