Πότε η οδοντόβουρτσα χαλάει τα δόντια

αλλαγή οδοντόβουρτσας

Πότε η οδοντόβουρτσα χαλάει τα δόντια

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα, αποτελεί τη βάση της σωστής στοματικής υγιεινής. Η σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας δεν είναι ωστόσο δεδομένη, και έτσι πολλές φορές ευθύνεται για βλάβες που προκαλούνται στα δόντια από εμάς τους ίδιους. Μήπως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσεις κάποιες λεπτομέριες;

Πρώτα η καθαριότητα

Είναι αυτονότητο ότι για να καθαρίσουν τα δόντια, πρέπει καταρχήν το μέσο που χρησιμοποιείς να είναι καθαρό, δηλαδή η οδοντόβουρτα. Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάθε βούρτσισμα δε θα πρέπει να τοποθετείται σε κλειστό ντουλάπι, καθώς ο μειωμένος αερισμός του χώρου βοηθάει στην παραμονή της υγρασίας και την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων. Δεδομένου ωστόσο ότι στο μπάνιο είναι πολύ πιθανό να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα περισσότεροι μικροοργανισμοί – πόσοι κατεβάζουν το καπάκι της τουαλέτας πριν τραβήξουν καζανάκι; – λόγοι υγιεινής επιβάλλουν την τοποθέτηση του ειδικού προστατευτικού καλύμματος με οπές στην κεφαλή της οδοντόβουρτσας, έτσι ώστε η οδοντποβουρτσα να μπορεί ταυτόχρονα να στεγνώνει αλλά και να προστατεύεται.

Τίποτα δεν κρατάει για πάντα

Έτσι η οδοντοβουρτσα θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 2-3 μήνες ή μόλις γίνουν εμφανή σημάδια φθοράς (ανοιγμένοι θύσανοι τριχών, σπασμένες τρίχες, δημιουργία κοίλανσης στο κέντρο των τριχών κ.ά). για να διευκολύνεται η στοματική υγιεινή και να προστατεύονται οι γύρω μαλακοί ιστοί από βλάβες. Όταν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας είναι φθαρμένες αφενός δεν καθαρίζουν την οδοντική επιφάνεια αποτελεσματικά – παρόλο που κάποιος βουρτσίζει τα δόντια του για 2-3 λεπτά – και αφετέρου μπορεί να προκληθούν βλάβες στα ούλα από την ανομοιόμορφη κατανομή της πίεσης και το «γδάρσιμο» τους από τις φθαρμένες τρίχες.

Συνάχι; Μπούκωμα; Ρινικές εκκρίσεις;

Κάθε φορά που κάποιος αρρωσταίνει εστιάζει στην υγιεινή των χεριών του, οπου με συχνό πλύσιμο αναχαιτίζεται η διασπορά των μικροβίων. Σωστό! Αλλά τι γίνεται με τα μικρόβια που παραμένουν στο στόμα; Ναι, η στοματική κοιλότητα βρίσκεται σε στενή επαφή με το υπολοιπο ωτο-ρινο-γναθικό σύστημα και επηρεάζεται άμεσα από αυτό. Μετά από συνάχι, αμυγδαλίτιδα, καταρροή κλπ. καλό θα ήταν η οδοντόβουρτσα να αντικαθίσταται με μία νέα καθαρή, για να μη συντηρείται ο φαύλος κύκλος επαναμετάδοσης των μικροβίων μέσω της οδοντόβουρτσας, ο οποίος θα συντηρήσει τη φλεγμονή αλλά ενδέχεται να τη μεταδόσει και σε νέα σημεία. Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι επάνω στις οδοντόβουρτσες έχουν ανιχνευτεί μέχρι και μικρόβια που προκαλούν πνευμονία. Επιπλέον οι οδοντόβουρτσες με χρωματιστές, λευκές ή αδιαφανείς τρίχες συντηρούν καλύτερα τα μικρόβια απ’ ότι αυτές με διαφανείς θυσάνους καθώς οι μικροοργανισμοί είναι ευαίσθητοι στο φως και κρύβονται σε σκοτεινά σημεία προκειμένου να πολλαπλασιαστούν. Και απορούσες γιατί το κρυολόγημα κρατάει τόσο πολύ;

Είσαι θυμωμένος με την οδονόβουρτσα σου;

Παραδέξου το ότι αρκετές φορές βούρτσισες τα δόντια σου βγάζοντας επάνω τους τον εκνευρισμό ολόκληρης της ημέρας… Σταμάτα το! Τρίβοντας με πίεση τα δόντια δεν καθαρίζουν καλύτερα, ούτε αυτό μπορεί να μειώσει το χρόνο που απαιτείται για το σωστό βούρτσισμα. Το μόνο που πετυχαίνεις είναι να προκαλέσεις αποτριβές στους αυχένες των δοντιών, ευαισθησία στο κρύο λόγω της έκθεσης τμήματος της ρίζας του δοντιού και υφιζήσεις στα ούλα, καθώς λόγω μηχανικής πίεσης απομακρύνονται από τα δόντια. Αυτό μακροπρόθεσμα κάνει τα δόντια να φαίνονται πιο κίτρινα για δύο λόγους: όσο περισσότερη αδαμαντίνη χάνεται λόγω αποτριβής, τόσο περισσότερο βγαίνει στην επιφάνεια το υποκείμενο στρώμα του δοντιού που ονομάζεται οδοντίνη και έχει κιτρινωπό χρώμα. Δεύτερον, η υφίζηση των ούλων οδηγεί σε έκθεση της ρίζας, η οποία επίσης καλύπτεται από οστεϊνη και οδοντίνη και για τον ίδιο λόγο είναι πιο θαμπή και υποκίτρινη.

Επιπλέον χρήσιμα tips:

1. Διάλεξε οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή και κατά το δυνατόν διάφανο χρώμα τριχών.

2. Τοποθέτησε την οδοντόβουρτσα σου ιδανικά στο υπνοδωμάτιο και όχι στο μπάνιο, το οποίο αποτελεί τον πιο μολυσμένο χώρο του σπιτιού.

3. Καθάρισε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας σου σποραδικά με στοματικό διάλυμα που περιέχει αντιμικροβιακές ουσίες, όπως η χλωρεξιδίνη. Με τον ίδιο τρόπο που η χλωρεξιδίνη σκοτώνει πολλά από τα μικρόβια του στόματος, έτσι απολυμαίνει και την οδοντόβουρτσα.

4. Άλλαξε την οδοντόβουρτσα σου κάθε 2-3 μήνες με την προϋπόθεση ότι φροντίζεις για την υγιεινή της. Διαφορετικά η ανανέωση θα πρέπει να γίνει γρηγορότερα. Εάν μάλιστα συνυπάρχει κάποια από τις επόμενες καταστάσεις: συστηματική μολυσματική νόσο, καρκίνο, χημειοθεραπεία, καρδιακή επέμβαση, μεταμόσχευση οργάνου, η οδοντόβουρτσα θα πρέπει για την προστασία του οργανισμού να αλλάζει κάθε μήνα!

5. Σε περίοδο κρυολογήματος, η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να αλλάζει όταν αρχίσουν να εκδηλώνονται τα συμπτώματα (έτσι ώστε να μην επιβαρύνει τον άρρωστο οργανισμό με τα επιπλέον μικρόβια που η οδοντόβουρτσα ήδη έχει), όταν αρχίσεις να αισθάνεσαι ακλύτερα (για την πρόληψη της υποτροπής του κρυολογήματος) και μόλις αναρρώσεις πλήρως (αυτονόητο!). Αυτό σημαίνει 3 διαφορετικές οδοντόβουρτσες μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων. Και αν το θεωρείς περιττό έξοδο, συνυπολόγισε το κόστος των επιπλέον αντιβιωτικών και φαρμάκων που θα χρειαστειίς, τις χαμένες ώρες στη δουλειά σου αλλά και την ανεκτίμητη αξία της γρήγορης ανάρρωσης!

Share:

Δελφών 56 & Φλέμινγκ

ΤΚ. 54642 Θεσσαλονίκη

+30 2313 042147

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ - Παρ: 10:00 - 21:00

Ραντεβού

info@odontiatreio-smiles.gr