Μάθετε τα πάντα για την ξηροστομία

ξηροστομια

Μάθετε τα πάντα για την ξηροστομία

Χρειαζόμαστε το σάλιο για την εφύγρανση και τον καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας αλλά και για την πέψη της τροφής και την προστασία από μυκητιάσεις. Ορισμένες καταστάσεις ωστόσο, οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή του, με αποτέλεσμα την αίσθηση ξηρού στόματος. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, που ονομάζεται ξηροστομία.

Πώς προκαλείται;

1. Ανεπιθύμητες ενέργειες από φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την κατάθλιψη, το άγχος, τον πόνο, τις αλλεργίες και τα κρυολογήματα, την παχυσαρκία, την ακμή, την επιληψία, την υπέρταση (διουρητικά), τη διάρροια, τη ναυτία, ψυχολογικές διαταραχές, παθήσεις του ουροποποιητικού συστήματος, άσθμα και την νόσος του Parkinson. Επίσης τα μυοχαλαρωτικά και τα ηρεμιστικά.

2. Ασθένειες όπως σύνδρομο Sjögren, ΑIDS, νόσος Alzheimer, διαβήτης, αναιμία, κυστική ίνωση, ρευματοειδής αρθρίτιδα, υπέρταση, νόσος του Parkinson, παρωτίτιδα.

3. Θεραπείες όπως η ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου και η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο.

4. Τραυματισμός νεύρου στην τραχηλοπροσωπική περιοχή σε προηγούμενη χειρουργική επέμβαση.

5. Χειρουργική αφαίρεση σιαλογόνων αδένων.

6. Αφυδάτωση που μπορεί να προκληθεί από τον πυρετό, εφίδρωση, εμετός, διάρροια, απώλεια αίματος και εγκαύματα.

7. Κάπνισμα και μάσηση καπνού.

8. Στοματική αναπνοή που μπορεί να προκαλείται από το ροχαλητό, την άπνοια ύπνου ή τα «κρεατάκια»

Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η αίσθηση ξηρού, κολλώδους στόματος που συνοδεύεται από αίσθηση ξηρότητας στο λαιμό και στη μύτη και συχνό αίσθημα δίψας. Η γλώσσα μπορεί να είναι εξέρυθρη και να δίνει την αίσθηση τσιμπήματος ή καψίματος. Αμυχές και εκδορές μέσα στο στόμα αλλά και στις γωνίες των χείλεων, αλλά και προβλήματα γεύσης, μάσησης και κατάποσης ή δυσάρεστη αναπνοή μπορεί επίσης να εμφανιστούν.

Γιατί η ξηροστομία είναι πρόβλημα;
Εκτός από τα προαναφερθέντα συμπτώματα τα οποία προκαλούν δυσφορία και πόνο, η έλλειψη σάλιου στο στόμα ευθύνεται για υψηλό ρίσκο ουλίτιδας, τερηδόνας και μυκητιάσεων. Επίσης δυσκολεύει τη στήριξη των κλασσικών τεχνητών οδοντοστοιχιών που δεν στηρίζονται σε εμφυτεύματα.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Εάν υποφέρετε από ξηροστομία ο οδοντίατρος μπορεί να σας συνταγογραφήσει τεχνητό σάλιο ή να σας προτείνει να χρησιμοποιείτε καραμέλες και τσίχλες χωρίς ζάχαρη καθώς και να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών. Για τον περιορισμό των βλαβών που προκαλούνται, προτείνεται το καθημερινό βούρτσισμα με οδοντόκρεμα με φθόριο και η χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων, ενώ επιβάλλεται η τήρηση των 6-μηνιαίων επανελέγχων στον οδοντίατρογια την έγκαιρη διάγνωση αρχόμενων βλαβών. Εάν ευθύνεται η λήψη φαρμάκων ή ασθένεια, τότε η αντιμετώπιση γίνεται σε συνεργασία με τον ειδικό ιατρό. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εφυγραντήρας χώρου και να γίνει προσπάθεια αναπνοής κατά το δυνατόν από τη μύτη και όχι από το στόμα.

Share:

Δελφών 56 & Φλέμινγκ

ΤΚ. 54642 Θεσσαλονίκη

+30 2313 042147

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ - Παρ: 10:00 - 21:00

Ραντεβού

info@odontiatreio-smiles.gr