Βλάπτει το ηλεκτρονικό τσιγάρο τα δόντια;

το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει τα δόντια

Βλάπτει το ηλεκτρονικό τσιγάρο τα δόντια;

Καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του «κανονικού» τσιγάρου, εύλογα γεννάται το ερώτημα τι συνέπειες μπορεί να έχει η χρήση του στη στοματική -και όχι μόνο- υγεία.

Είναι γεγονός, πως οποιοδήποτε καινούργιο προϊόν ή φάρμακο γίνεται διαθέσιμο στους καταναλωτές, δε σημαίνει αυτόματα ότι είναι και ασφαλές. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν μελετηθεί πλήρως, και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες που θα υποδείξουν τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση τους και τις βλαπτικές επιδράσεις της νικοτίνης και των υπόλοιπων χημικών συστατικών των υγρών που χρησιμοποιούνται, παρά την απουσία καπνού και άλλων επιζήμιων συστατικών του τσιγάρου. Παρά την έλλειψη χειροπιαστών αποδείξεων για την έκταση της βλάβης που προκαλείται, ένα είναι σίγουρο: από τη στιγμή που εισέρχεται η νικοτίνη – έστω και σε μικρότερες δόσεις – στον οργανισμό, μπορεί να έχεις τις γνωστές επιπτώσεις που έχει και η νικοτίνη του τσιγάρου, δηλαδή αγγειοσυστολή, μειωμένη παροχή αίματος, ξηροστομία, αίσθηση ξηρότητας του λαιμού, βήχα, ακόμη και στοματικά έλκη. Λόγω του γεγονότοτς ότι η πηγή εισόδου της νικοτίνης είναι η στοματική κοιλότητα, τόσο τα δόντια όσο και οι μαλακοί ιστοί επηρεάζονται περισσότερο από τη συγκεντρωμένη δόση και την άμεση επαφή.

Βλάβη στα ούλα
Η νικοτίνη, είτε από το ηλεκτρονικό, είτε από το απλό τσιγάρο, επιτείνει τη φλεγμονή των ούλων και μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα, αλλά και να επιταχύνει την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας, λόγω της μειωμένης αιμάτωσης της περιοχής και άρα της μειωμένης συγκέντρωσης αμυντικών στοιχείων του οργανισμού που καταπολεμούν με φυσικό τρόπο τις φλεγμονές.

Υφίζηση των ούλων
Πρόκεται για την τάση των ούλων να απομακρύνονται από τα δόντια, εκθέτοντας την ευαίσθητη επιφάνεια της ρίζας. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω μηχανικού ερεθίσματος, π.χ. με την άσκηση έντονης πίεσης κατά το βούρτσισμα, ή λόγω της καταστροφής του υποκείμενου στηρικτικού οστού στην περιοδοντίτιδα. Η μειωμένη παροχή οξυγόνου, λόγω της μειωμένης αιματικής κυκλοφορίας που προκαλεί η νικοτίνη, ευθύνεται για την επιδείνωση της υφίζησης των ούλων, τα οποία στερούνται επαρκούς οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών.

Απόκρυψη της ενεργής ουλίτιδας
Καθώς η νικοτίνη αποτρέπει την αιμορραγία των ούλων, κλασσικό σύμπτωμα στην περίπτωση ουλίτιδας, καλύπτει την ύπαρξη της φλεγμονής, δυσχαιρένοντας τη διάγνωση από τον οδοντίατρο και εφησυχάζοντας λανθασμένα τον ασθενή. Είναι πιθανό επίσης να παρατηρηθεί μία πλασματική βελτίωση της ουλίτιδας, το οποίο όμως είναι λάθος, καθώς η φλεγμονή υφίσταται αλλά αποτρέπεται η εκδήλωσή της, η αιμορραγία. Αθεράπευτη ουλίτιδα σύντομα θα εξελιχθεί σε περιοδοντίτδα, προκαλώντας πλέον μη αντιστρεπτές καταστροφές στο οστό και στο περιοδόντιο. Ο οδοντιατρικός έλεγχος επιβάλλεται να γίνεται συχνότερα, κάθε 3 μήνες, για την έγκαιρη ανίχνευση.

Ξηροστομία & Κακοσμία
Σαν αγγειοσυσπαστική ουσία, η νικοτίνη μειώνει την ικανότητα του στόματος να παράγει σάλιο και προκαλεί ξηροστομία. Η ξηροστομία με τη σειρά της αποτελεί βασική αιτία της κακοσμίας, αλλά και της αύξησης του αριθμού των τερηδόνων, καθώς απουσιάζει ο προστατευτικός παράγοντας των δοντιών, το σάλιο! Έτσι προκαλείται αίσθημα δυσάρεστης αναπνοής αλλά και χαλασμένα δόντια, κάτι που μεταφράζεται σε ευαισθησία, πόνο και ανάγκη μεγαλύτερου αριθμού επισκέψεων στον οδοντίατρο προκειμένου να αποκατασταθούν.

Τρίξιμο των δοντιών
Η νικοτίνη είναι διεγερτικό με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένταση σε ολόκληρο τον οργανισμό. Το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών, γνωστά ως βρουξισμός, οφείλονται κατά κύριο λόγο στο στρες που προκαλείται από την καθημερινότητα. Η διέγερση των μασητήριων μυών από τη νικοτίνη, αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα του τριξίματος των δοντιών, αυξάνοντας έτσι συσσωρευτικά τις ζημιές που προκαλούνται στα δόντια και συμπεριλαμβάνουν ρωγμές, κατάγματα, αποσπάσεις τμημάτων των δοντιών, σπάσιμο σφραγισμάτων, σπάσιμο γωνιών, μείωση του ύψους των προσθίων δοντιών και απώλεια της κατακόρυφης διάστασης τοου στόματος.

Αποτριβή των δοντιών
Καθώς οι περισσότεροι καπνιστές έχουν τη συνήθεια να κρατάνε το τσιγάρο στο στόμα, στερεώνοντας το με τα χείλη ή τα μπροστινά δόντια, παρατηρούνται αποτριβές των κοπτικών άκρων των δοντών, στο ημιμόριο στο οποίο ο καθένας συγκρατεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ακόμη, όταν το μεταλλικό του στόμιο, γίνεται παιχνίδι για τα δόντια και δαγκώνεται ή πιέζεται έντονα, οι αποτριβές που προκαλούνται είναι εντονότερες, εξελίσσονται γρηγορότερα ενώ συνυπάρχουν ρωγμές, κατάγματα, ακόμη και απόσπαση ενός τμήματος δοντιού. Δε διαφέρει δηλαδή από την καταπόνηση που υφίστανται τα δόντια από τη συνήθεια της ονυχοφαγίας, της δήξης αντικειμένων, στυλό, μάσηση πάγου κλπ.

Share: