Ορθοδοντική


          Καθώς το ενδιαφέρον για την αισθητική των δοντιών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, η ορθοδοντική σε συνεργασία με την αισθητική οδοντιατρική, μπορούν να χαρίσουν ίσια δόντια και αστραφτερά χαμόγελα! Το Οδοντιατρείο Smiles επικεντρώνεται τόσο στη θεραπεία των παιδιών όσο και στην ορθοδοντική για ενήλικες, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες θεραπευτικές τεχνικές, με ανώδυνη θεραπεία, γρήγορα αποτελέσματα και διάρκεια στο χρόνο.

 

Τι είναι η ορθοδοντική;

Η ορθοδοντική αποτελεί κλάδο της οδοντιατρικής που ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. στις αρχές του 19ου αιώνα και σχετίζεται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των οδοντικών ανωμαλιών, τη δυσλειτουργία της σύγκλεισης και των σκελετικών δυσαρμονιών μεταξύ των γνάθων. Παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών αλλά και της στοματικής υγείας και στοχεύει στην επίτευξη αρμονίας μεταξύ των δοντιών και του προσώπου για ένα ωραίο και υγιές χαμόγελο!

 

Γιατί έχουμε στραβά δόντια;

Βασικό παράγοντα αποτελεί η κληρονομικότητα αλλά και η σχέση μεγέθους της γνάθου με τα δόντια. Μία στενή γνάθος δεν παρέχει τον απαιτούμενο χώρο για τη σωστή ανατολή όλων των δοντιών. Ακόμη συνήθειες όπως ο θηλασμός του δαχτύλου ή της παιδικής πιπίλας, η προώθηση της γλώσσας προς τα εμπρός και η στοματική αναπνοή μπορεί να προκαλέσουν ορθοδονικό πρόβλημα. Ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του εκάστοτε αιτίου, συνεισφέρει σημαντικά στην αποτροπή της εξέλιξης της ανωμαλίας.

 

Γιατί να κάνω ορθοδοντική θεραπεία;

Πέρα από το προφανές πλεονέκτημα των ίσιων δοντιών και τη βελτίωση της αισθητικής του χαμόγελου, αλλά και της συνολικής εικόνας της περιστοματικής περιοχής και του κατώτερου τριτημορίου του προσώπου, η ορθοδοντική θεραπεία βοηθάει στην αποτελεσματικότερη στοματική υγιεινή. Εξαλείφονται δηλαδή τα κενά και οι στενές περιοχές όπου θα μπορούσαν να συσσωρευτούν υπολείμματα τροφών και οδοντική πλάκα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κακοσμίας αλλά και τερηδόνας στα δόντια. Παράλληλα, καθίσταται ευκολότερη η χρήση οδοντικού νήματος. Άλλα πλεονεκτήματα της ορθοδοντικής θεραπείας αποτελούν η προστασία των δοντιών από ρωγμές και κατάγματα, καθώς οι δυνάμεις μάσησης κατανέμονται πλέον ομοιόμορφα, αλλά και η απουσία πόνου στην κροταφογναθική άρθρωση από έκτοπες επαφές δοντιών.

 

Ποιές είναι οι διαθέσιμες μέθοδοι;

Η ορθοδοντική μετακίνηση βασίζεται στην άσκηση μιας σταθερής δύναμης επάνω στα δόντια τα οποία πρόκειται να μετακινηθούν. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, όπως με τη χρήση ακίνητων μηχανισμών (αγκύλια, δακτύλιοι) ή και κινητών μηχανισμών (λειτουργικοί μηχανισμοί, μηχανισμοί διεύρυσης και συγκρατητικοί μηχανισμοί). Εκτός από τα γνωστά μεταλλικά αγκύλια, τα «σιδεράκια», τα οποία συγκολλώνται στις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών, υπάρχουν και τα κεραμικά, λευκά αγκύλια, τα οποία υπερτερούν από άποψη αισθητικής. Νεότερες τεχνικές αποτελούν η ορθοδοντική με διαφανείς νάρθηκες και η γλωσσική ορθοδοντική. Με την πρώτη τεχνική τα δόντια μετακινούνται σταδιακά με τη βοήθεια διαφανών, πλαστικών ναρθήκων που αλλάζουν διαδοχικά μεγέθη μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη γλωσσική τεχνική τα μεταλλικά αγκύλια τοποθετούνται στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για μία επιτυχημένη και σύντομη ορθοδοντική θεραπεία είναι η συνεργασία του ασθενούς και η αυστηρή φροντίδα της στοματικής υγιεινής.

 

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Ανάλογα με τη δυσκολία του περιστατικού, η ορθοδοντική μετακίνηση μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες εώς 12-18 μήνες. Εάν μάλιστα συνδιαστεί με ορθογναθική επέμβαση η διάρκειά της μεγαλώνει. Το αποτέλεσμά της είναι μόνιμο με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν ακριβώς οι οδηγίες του ορθοδοντικού για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

 

Σε ποιά ηλικία βάζουν τα παιδιά σιδεράκια;

Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών έτσι ώστε να ανιχνεύονται έγκαιρα οι ορθοδοντικές ανωμαλίες, εκτός και εάν οι γονείς έχουν εντοπίσει σοβαρό πρόβλημα νωρίτερα. Πέρα από τα προφανή σημάδια που μπορεί να αντιληφθεί ο γονιός, όπως κενά μεταξύ των δοντιών, κενά μεταξύ των γνάθων, συνωστισμένα ή στραβά δόντια, σοβαρές ορθοδοντικές ανωμαλίες στη σύγκλειση των οπίσθιων δοντιών μπορούν να εντοπιστούν μόνο μετά από μία κλινική εξέταση. Έτσι κρίνεται εάν χρειάζεται άμεση επέμβαση ή προγραμματίζεται η έναρξη της θεραπείας σε μεγαλύτερη ηλικία. Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το παιδί πρέπει να ολοκληρώσει τη μόνιμη οδοντοφυϊα του πριν ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία, σημαντικά προβλήματα μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και εκμεταλλευόμενοι το δυναμικό της ανατολής των δοντιών να μετατρέψουμε την ορθοδοντική θεραπεία σε μία πιο ευχάριστη και πιο σύντομη διαδικασία για τα παιδιά. Ακόμη με αυτόν τον τρόπο απλοποιείται η θεραπεία, μειώνεται ο αριθμός των ορθοδοντικών μηχανισμών και των επιπλέον συσκευών που ίσως χρειαστούν.

 

Είναι κατάλληλη η ορθοδοντική για ενήλικες;

Όλο και περισσότεροι ενήλικες επιλέγουν την ορθοδοντική θεραπεία για να βελτιώσουν την εικόνα των δοντιών τους, καθώς η εξωτερική εμφάνιση κερδίζει στη σύγχρονη εποχή ολοένα και μεγαλύτερη αξία τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή. Μάλιστα οι ενήλικες αποτελούν πλέον περίπου το 25% των ορθοδοντικών ασθενών. Στραβά δόντια με κλίσεις και κενά ή έκτοπες θέσεις δίνουν την εικόνα ενός γηρασμένου χαμόγελου και αντίστοιχα προσθέτουν χρόνια στην συνολική εικόνα του προσώπου. Έτσι κάθε ενήλικας με γερά δόντια και υγιή ούλα μπορεί άφοβα να ξεκινήσει ορθοδοντική θεραπεία, ενώ η μοναδική προϋπόθεση είναι το καθημερινό σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών. Δεν προξενεί εντύπωση ότι άνθρωποι που ανέφεραν ότι αισθάνονται αμήχανα για το χαμόγελό τους, κρύβουν το στόμα τους με το χέρι τους ή αποφεύγουν να γελούν αυθόρμητα, μετά το πέρας της θεραπείας εντοπίζουν σημαντική αλλαγή στη διάθεσή τους και στην αυτοπεποίθησή τους. Στόχος της ορθοδοντικής στους ενήλικες αποτελεί και η βελτίωση της συγκλεισιακής κατάστασης και ως εκ τούτου της μασητικής λειτουργίας, καθώς και τοπική επιδιόρθωση δοντιών με κλίσης, υπερεκφυμένων ή υποεκφυμένων πριν από προσθετική αποκατάσταση. Ακόμη, υποτροπή της ορθοδονικής θεραπείας που έγινε στην παιδική ηλικία ή προηγούμενη ορθοδοντική θεραπεία που άφησε ατέλειες, αποτελούν λόγους που κάνουν έναν ενήλικα να επιλέξει την ορθοδοντική θεραπεία. Λόγω των εργασιακών και κοινωνικών συνθηκών οι περισσότεροι ενήλικες δεν επιθυμούν να επηρεαστεί η εξωτερική εμφάνιση των δοντιών τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας, γι’ αυτό και συνήθως επιλέγουν αόρατες τεχνικές όπως τα κεραμικά, λευκά σιδεράκια, την αόρατη ορθοδοντική με clearaligners και τη γλωσσική ορθοδοντική με τοποθέτηση των αγκυλίων στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών.

 

Είναι επώδυνη;

Γενικά η ορθοδοντική θεραπεία δεν θεωρείται επώδυνη διαδικασία. Τα πρώτα 24ωρα μετά από κάθε επίσκεψη στην οποία τοποθετούνται καινούργια σύρματα και ελαστικά και ανανεώνονται οι ασκούμενες δυνάμεις, μπορεί να γίνει αντιληπτή μία αίσθηση πίεσης, η οποία είναι απολύτως φυσιολογική και οφείλεται στην έναρξη της μετακίνησης των δοντιών. Μετά την παρέλευση 2-3 ημερών η ενόχληση παύει να υφίσταται, ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη ενός ήπιου παυσίπονου.

 

Πόσο περίπου κοστίζει;

Το ακριβές κόστος της θεραπείας καθορίζεται από τη βαρύτητα του προβλήματος, τη διάρκεια της απαιτούμενης θεραπείας, τις φάσεις της θεραπείας, και από το είδος των ορθοδοντικών συσκευών και τους επιπλέον μηχανισμούς που θα χρησιμοποιηθούν π.χ. mini εμφυτεύματα, οι οποίοι είναι μιας χρήσης και δεν επαναχρησιμοποιούνται. Έτσι καθορίζεται με ακρίβεια στη δεύτερη επίσκεψη, μετά από την κατάρτιση του εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας. Στο κόστος περιλαμβάνεται και η μόνιμη συγκράτηση που θα εγγυηθεί το αποτέλεσμα για μια ζωή. Το ποσό της θεραπείας αποπληρώνεται σταδιακά κατά τη διάρκειά της, με βάση το συμφωνηθέν πλάνο δόσεων και αυτό αποτελεί σημαντική διευκόλυνση. Σε κάθε περίπτωση, όταν αναλογίζεστε το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας, δε θα πρέπει να παραλείπετε να συνυπολογίσετε τη μεγάλη διάρκειά της, συνήθως 12-24 μήνες που ισοδυναμεί με 15-25 ραντεβού, αλλά και τα μακροχρόνια οφέλη ενός όμορφου, συμμετρικού χαμόγελου!

 

Χρειάζεται προετοιμασία;

Για την κατάρτιση του σχεδίου θεραπείας απαιτείται πανοραμική ακτινογραφία αλλά και κεφαλομετρική ακτινογραφία, η οποία αναλύεται για το σωστό σχεδιασμό. Επίσης η κατασκευή εκμαγείων της άνω και της κάτω γνάθου γίνεται με λήψη αποτυπωμάτων στο πρώτο ραντεβού, έτσι ώστε να μελετηθεί αναλυτικά το κάθε περιστατικό.

 

Η ορθοδοντική θεραπεία αποτελεί μία μακροπρόθεσμη επένδυση τόσο για τους ενηλικες όσο και για τα παιδιά, για ίσια, υγιή δόντια.